Lacrimi de bucurie la lansarea cărții „Să rîdem cu Nea Mărin”
https://www.ziarulmetropolis.ro/lacrimi-de-bucurie-la-lansarea-cartii-sa-ridem-cu-nea-marin/

Sâmbătă, 13 decembrie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc lansarea cărţii „Să rîdem cu Nea Mărin“ de Amza Pellea, best-seller la Târgul Gaudeamus, ediţia 2014. La eveniment au luat cuvântul Oana Pellea, Irina Margareta Nistor şi Lidia Bodea.

Un articol de Judy Florescu|14 decembrie 2014

Librăria a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de cultură de toate vârstele, trecătorii oprindu-se din drum să se uite pe geamul librăriei la ceea ce se întâmpla înăuntru. Preț de un ceas, am fost invitați să cunoaștem câte un pic din universul personajului Nea Mărin și să-l descoperim pe Amza Pellea într-o altă postură, cea de scriitor.

Lidia Bodea, manager general Humanitas: „Ceea ce-mi propun astă seară este să vorbim despre Amza Pellea, scriitorul. Ceea ce avem în față nu sunt niște ciorne, niște schițe de care s-a folosit autorul Amza Pellea să dea naștere personajului de film, Nea Mărin. Avem de-a face cu un autor care stăpânește tehnica scrisului în zona comicului, a râsului, la perfecție.

Dacă luăm un manual de teoria literaturii și dacă citim acolo care sunt mijloacele pe care un scriitor le are la îndemnână ca să obțină comicul, veți vedea că Amza Pellea reușește să le bifeze pe toate: de la comic de situație, la comic de limbaj, la comic de nume proprii, totul este aici. Nea Mărin e un personaj deplin, întreg, nu o schiță, nu un contur nesigur. Să râdem cu Nea Mărin e o carte de literatură. Titlul îndeamnă la râs și râsul cu adevărat se declanșează.

Irina Margareta Nistor, critic de film: „Îmi amintesc că a existat un documentar în care l-am văzut pe Amza la biroul lui și atâta vreme cât am citit cartea mi l-am imaginat pe Amza stând acolo și scriind. Din fericire, cineva a filmat și am putut vedea cum se întâmplă laboratorul acesta. Fiecare scheci în parte era extrem de bine gândit și elaborat. Nu erau bancuri. Erau foarte bine dozate în așa fel încât să fie spuse, iar pe de altă parte să treacă de o cenzură severă. Amza a reușit să ne facă fericiți, să fim alături de el, de Nea Mărin, și să facem un corp comun împotriva celor care ne necăjeau atât de tare în perioada respectivă.

Oana Pellea: „Amza și-a dorit foarte tare să rămână în memoria tuturor: sănătos, bucuros, vesel, așa cum a fost toată viața. Prin cartea asta am senzația că din nou îi răsare spiritul. La Băilești există deja muzeul Amza Pellea“.

Volumul Să rîdem  cu Nea Mărin de Amza Pellea, apărut la Editura Humanitas, poate fi achiziționat din librării, cât și online pe www.humanitas.ro

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.