Medalia de onoare şi Morgen – proiectate la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/medalia-de-onoare-si-morgen-proiectate-la-festivalul-filmului-european/

Lungmetrajele ,,Medalia de onoare”, de Călin Peter Netzer, şi ,,Morgen”, de Marian Crişan, vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului Filmului European de la Madrid, organizat de EUNIC Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Lungmetrajele „Medalia de onoare“, de Călin Peter Netzer, şi „Morgen”, de Marian Crişan, vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului Filmului European de la Madrid, organizat de EUNIC Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Astfel, între 5 şi 30 noiembrie, EUNIC Spania, reţeaua locală a institutelor naţionale de cultură din Europa prezente în capitala Spaniei, organizează un ciclu de filme europene realizate în ultimii ani într-una din cele şapte ţări participante: Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Republica Cehă, România şi Ţările de Jos.

Filmele, care vor putea fi vizionate la Cine Doré din Madrid, au în comun tematica dată prin declararea lui 2013 ca „An european al cetăţenilor”.

„Anul european al cetăţenilor 2013 va aduce în prim-plan drepturile şi avantajele de care se bucură populaţia europeană în calitate de cetăţeni ai UE. Pot fi citate foarte multe exemple, cum ar fi libertatea de a circula, posibilitatea de a locui, de a munci şi de a studia într-o altă ţară din UE, accesul la sistemele sanitare din alte ţări şi protecţia consumatorului”, se arată pe site-ul ICR.

Evenimentul oferă publicului ocazia de a vedea creaţia multor cineaşti ale căror filme nu au rulat în Spania şi de a cunoaşte diverse filmografii europene mai puţin cunoscute publicului local. Institutul Cultural Român sprijină prezenţa a două filme româneşti: „Morgen”, de Marian Crişan, şi „Medalia de onoare„, de Călin Peter Netzer.

Medalia de onoare – un film apreciat peste hotare

Filmul „Medalia de onoare” este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte.

Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă – se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă, de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente Ion este un om împlinit.

Medalia de onoare

Victor Rebengiuc în „Medalia de onoare“

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, „Morgen”, spune povestea unui bărbat – Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, „pescuieşte” un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin), notează Mediafax.

Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa „mâine” („morgen”, în limba germană, n.r.).

Foto credit: Cinemagia, Medalia de onoare

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.