Filmul de animație În numele pământului, acum în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-de-animatie-in-numele-pamantului-acum-in-cinematografe/

Adaptare a romanului „Țăranii” de W.S.Reymont, câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură şi propunerea Poloniei la Premiile Oscar® din acest an, În numele pământului poate fi văzut acum în cinematografele din ţară.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2024

Filmul este realizat din aproximativ 40.000 de cadre pictate integral în ulei, în colaborare cu peste 100 de artiști vizuali.  A fost folosită aceeași tehnică de animație pictată, devenită celebră datorită filmului „Loving Vincent”, despre viața celebrului Vincent van Gogh.

Regizorii DK Welchman (Dorota Kobiela) și Hugh Welchman, nominalizați la Premiile Oscar® în 2018 pentru Loving Vincent, și-au propus să aducă în fața publicului,         într-un mod impresionant din punct de vedere vizual, emoțiile și drama pe care Reymont le ilustrează în romanul său.

Sfârșitul sec. XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat. Dar Jagna este îndrăgostită de Antek, fiul lui Boryna, și, pentru a trăi această iubire, tânăra va încălca toate regulile și standardele sociale ale vremii.

„Adevărul este că lumea nu s-a schimbat de fapt atât de mult. Există încă femei ca Jagna peste tot în lume. Internetul și rețelele sociale au oferit o multitudine de moduri noi prin care o tânără poate fi urmărită, hărțuită și atacată. Am simțit că este o poveste relevantă și am vrut ca publicul să simtă asta. Nu ne-am propus niciodată să facem un documentar despre peisajul polonez din anii 1890, ne-am propus să aducem în fața publicului emoțiile și drama din roman”, spune DK Welchman.

În numele pământului este esența a jumătate de secol de pictură europeană de la începutul secolelor XIX și XX. Principalii artiști care au inspirat pelicula au fost Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc,n Jan Stanisławski, Julian Fałat, Leon Wyczółkowski, Piotr Michałowski, Jules Breton și Jean-Francois Millet.

După Loving Vincent, mulți distribuitori și agenți de vânzări ne-au mulțumit, spunând că lumea este mai receptivă la animația pentru adulți. Am vrut să găsim altceva pentru a arăta ce poate face tehnica noastră de animație pictată în film. A da viață unui roman de 1000 de pagini mi s-a părut o nouă provocare și o oportunitate de a arăta că poate funcționa și din punct de vedere emoțional. În numele pământului este la o scară cu totul diferită de Loving Vincent. Avem dansuri și bătălii. Construcția fiecărui cadru s-a dublat, din cauza stilului mai realist și a mișcărilor dinamice ale camerei pe care le folosim în acest film”, declară regizorul Hugh Welchman.

Distribuit în România de Follow Art Distribution (Loving Vincent, McQueen, Military Wives, 30 de ani și 15 minute, Blue Moon, Străjerii Deltei, Imaculat, Alis, Spre Nord, Falcon Lake, Tigru, The Pod Generation ), În numele pământului, acum în cinematografele din țară.

Proiectul este realizat cu sprijinul Creative Europe – Films on the move.

Program cinema: disponibil aici

 

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.