Mihai Babuska: Baiadera este unul dintre cele mai frumoase și dificile balete clasice
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-babuska-baiadera-este-unul-dintre-cele-mai-frumoase-si-dificile-balete-clasice/

Ultima reprezentaţie din stagiune a baletului Baiadera poate fi urmărită la Opera Naţională Bucureşti în 30 aprilie de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2014

Operă a coregrafului Marius Petipa, „Baiadera” este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev.

Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri.

“Baiadera este unul dintre cele mai frumoase și dificile balete clasice și merită din plin să figureze în repertoriul companiilor din zilele noastre, desigur, cu mici ajustări. Am încercat să scutur libretul de artificii și de lungimile inutile, respectând în mare parte coregrafia originală a lui Petipa. ” , spune corecgraful Mihai Babușka.

Astăzi maestru de studii şi repetiţii la Opera Naţională Bucureşti, Mihai Babuşka este absolvent al Şcolii Academice a Teatrului Mare din Moscova în 1977 şi a devenit prim-solist al operei din Bucureşti în anul 1980.

Rolurile principale vor fi interpretate de prim-balerinii Oana Popescu Babuşka (rolul Nikia) şi Ovidiu Matei Iancu (Solor), iar Marina Minoiu va debuta în rolul Gamzatti.

INFO: BAIADERA

Miercuri, 30 aprilie, ora 19.00

Balet în două acte de Ludwig Minkus

Libretul de Serghei Kudekov

Dirijor: Iurie Florea

Regia şi adaptarea coregrafică: Mihai Babuşka (după Marius Petipa)

Scenografia: Adriana Urmuzescu

Distribuţia:Mihai Babuska

Nikia – Oana Babuşka

Solor – Ovidiu Matei Iancu

Gamzatti – Marina Minoiu (debut)

Brahmanul – Tiberiu Almosnino

Fachirul – Cristian Preda

Idolul de Bronz – Shuhey Yoshida

Rajahul – Mihai Babuşka

Prietenul lui Solor – Cătălin Caracaş

Slujnica – Georgiana Stroe

Soliste d’jampé – Sena Hidaka, Rin Okuno

Foto cu Baiadera – ONB

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.