Noul format al Bucharest Music Film Festival a cucerit bucureștenii
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-format-al-bucharest-music-film-festival-a-cucerit-bucurestenii/

Ieri seară s-a încheiat cea de-a IX-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, în ropote de aplauze, venite din partea publicului numeros, care a urmărit seară de seară concertele cuprinse în programul evenimentului. 

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2014

Timp de 10 zile, bucureștenii veniți în Piața George Enescu s-au delectat cu sunete magice și mișcări de dans, într-un spațiu elegant și rafinat și într-o atmosferă dinamică și boemă în același timp. Ediția din 2014 a Bucharest Music Film Festival, eveniment organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a diversificat programul de anul acesta, prezentând și formații din alte sfere ale muzicii, nu doar din cea clasică.

Mercury Quartet, un grup de patru tineri veniți din Marea Britanie, au adus în mijlocul Capitalei cele mai iubite piese ale trupei Queen, în aranjamentele violonistului Vlad Maistorovici.

Duminică, 22 iunie, Vunk le-a oferit celor aproape 4.000 de oameni din Piața George Enescu o ocazie unică de a asculta 12 dintre cele mai cunoscute piese ale trupei, în variantă simfonică, alături de Camerata Regală și Bucharest Jazz Orchestra, ansambluri dirijate de George Natsis, căruia îi aparțin și aranjamentele pentru concertul Vunk Simfonic.

De asemenea, în seara de joi, 26 iunie, Nicu Alifantis a prezentat proiectul Simfonicu, împreună cu Impromptu Orchestra și Jazzappella, concert care s-a bucurat de participarea unui număr mare de spectatori.

Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Tiberiu Soare, Symphactory Orchestra dirijată de Gabriel Bebeșelea și Filarmonica George Enescu, condusă de Constantin Adrian Grigore, au însuflețit scena, prin interpretarea excepțională a repertoriilor atent alese pentru această ediție a festivalului.

Pe toată durata evenimentului, Piața George Enescu a fost transformată într-o „sală de concerte“ în aer liber, în care sopranele Irina Baiant, Veronica Anușca și Cecilia Ganovici, mezzosoprana Ema Pascu, basbaritonul Zoltan Nagy și tenorul Teodor Ilincăi au cântat cu sufletul arii dintre cele mai apreciate opere muzicale.

Concertul de închidere a festivalului a fost susținut de orchestra Spirit of Vienna, care a adus polcile lui Johann Strauss și spiritul aristocrat al capitalei Austriei în „grădina muzicală” special amenajată de organizatori în Piața George Enescu. Departe de a fi o demonstrație sobră de muzică clasă, concertul vienezilor a fost un spectacol interactiv și de bun gust, presărat cu câteva secvențe umoristice, care au făcut deliciul publicului.

Ca și în edițiile anterioare, spectacolele live au fost urmate de proiecții ale câtorva dintre cele mai semnificative opere clasice și concerte, susținute pe marile scene ale lumii. Documentarele respective au fost introduse de organizatori în programul festivalului cu scop pur educativ. Nelipsite au fost și orele de dans, în cadrul cărora dansatori profesioniști ai Academiei de Dans Mihai Petre au fascinat publicul prin mișcările lor uluitoare și au animat atmosfera din Piața George Enescu, dansând împreună cu toți cei care s-au lăsat cuceriți de ritmurile îmbietoare.

castigatori BMF

În ultima zi a Bucharest Music Film Festival 2014, s-au desemnat cei 6 câștigători ai tombolei organizate în cadrul festivalului.

În urma extragerilor, care au avut loc pe scenă, în timpul concertului susținut de Orchestra Spirit of Vienna, s-au acordat șase premii, constând într-o excursie la Istanbul și aparate video și audio.

Cele mai multe dintre concertele desfășurate pe scena Bucharest Music Film Festival au putut fi vizionate și online, în transmisiune directă, pe canalul Youtube al ARCUB.

Seria evenimentelor outdoor se va încheia cu unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de jazz din Capitală, care, începând cu acest an, se redenumește, devenind Bucharest Jazz Festival. Astfel, în perioada 2-6 iulie, același spațiu din Piața George Enescu va găzdui un număr impresionant de vedete ale muzicii jazz.

Ediția din acesst an se deschide marți, 1 iulie, ora 18:00, la Hanul Gabroveni, cu vernisajul expoziției de afiș polonez de jazz. În premieră pentru Bucharest Jazz Festival, până duminică 6 iulie, în același spațiu, se vor defășura și alte manifestări conexe, precum: lansări de carte și disc de jazz, sesiuni de autografe, dezbateri și colocvii sau proiecții de film.

Foto:  Bucharest Music Film Festival

 

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!