Oana Pellea, prin teatru către sine, întâlnire la Ceainăria Cărturești
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-prin-teatru-catre-sine-intalnire-la-ceainaria-carturesti/

Actriţa Oana Pellea este invitată joi, 26 mai, de la ora 19.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona la Întâlnirile Yorick. Tema discuţiei va fi: „Prin teatru către sine”.

Un articol de Liliana Matei|17 mai 2016

Ce mai înseamnă teatrul pentru fiecare dintre noi astăzi, în contextul unei lumi mereu obosite și mereu în alertă? Ce îi (mai) poate dezvălui teatrul omului? Cum își poate redescoperi emoțiile spectatorul? Cât de departe / cât de aproape este actorul de sine însuși atunci când e pe scenă? Vă invităm la o discuție despre teatru, despre emoție, despre noi înșine. Iată câteva dintre întrebările la care își propune să răspundă întâlinrea de joi de la Ceainăria Cărturești.

Oana Pellea este una dintre cele mai cunoscute actrițe din România, cu peste 70 de roluri importante în teatru și în film, este deținătoare a două premii UNITER pentru cea mai bună interpretare și a nenumărate premii internaționale pentru roluri din mai multe filme, în 2012 i s-a decernat Crucea Casei Regale a României, acordată de Majestatea Sa Regele Mihai I al României și, de asemenea, este deținătoarea premiului Aristizza Romanescu acordat de Academia Română.

Printre rolurile ei celebre din teatru se numără Mașa în „Trei surori” de Alexandru Darie, Lucius din „Iulius Cezar” de W. Shakespeare – pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaționale pentru „Cea mai bună actriță”, Timpul din „Poveste de iarnă” a lui Shakespeare, rolurile din „Caligula” și „Richard II” în regia lui Mihai Măniuțiu, Ioana D’Arc, rolul din celebrul „Mă tot duc”, care se joacă de ani întregi pe toate scenele lumii, iar în această stagiune poate fi văzută în „Oscar și tanti Roz” l a Teatrul Bulandra, precum și în „N(aum)” și „Efectul razelor gama asupra crăițelor lunatice” la Teatrul Metropolis.

„Cel mai ușor și cu plăcere m-aș despărți din când în când de mine. Ce bine ar fi să ne uităm puțin. Cred că ne-am iubi mai mult când ne-am regăsi. Ce dor îmi e să-mi fie dor de mine! Probabil, inconștient, și de asta m-am făcut actriță. Da, acolo sus, pe scenă, uiți de tine. Te pierzi pentru două ore în viața altcuiva. Și ce bine e. Pentru două ore uiți – te uiți pe tine, problemele tale, iubirile tale, urâțeniile tale. Ce binecuvântare și ce privilegiu! Spencer Tracy a spus ceva care mi se potrivește: „Pe scenă sau în fața aparatului de filmat mi-e foarte ușor. În viață mi-e mai greu.” Așa e.” Oana Pellea – „Jurnal 2003-2009”

În cadrul întâlnirilor Yorick propunem lunar teme de discuție pornind de la cărți, spectacole sau realități ale teatrului contemporan și artelor spectacolului. Printre invitații Întâlnirilor de până acum au fost Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Theo Herghelegiu, Victor Scoradeț, Radu-Alexandru Nica și Alexandru Darie.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.