România la cea de-a IV-a ediţie a Carnavalului Internaţional al Copiilor de la Veneţia: Omuleţul lui Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-la-cea-de-a-iv-a-editie-a-carnavalului-international-al-copiilor-de-la-venetia-omuletul-lui-gopo/

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a participat, şi în acest an, la invitaţia Fundaţiei Bienalei de la Veneţia, la cea de-a IV-a ediţie a Carnavalului Internaţional al Copiilor care a avut loc între 2 şi 12 februarie 2013 în Pavilionul Expoziţiilor din Giardini della Biennale din Veneţia. Evenimentul s-a intitulat […]

Un articol de Andrada Văsii|21 februarie 2013

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a participat, şi în acest an, la invitaţia Fundaţiei Bienalei de la Veneţia, la cea de-a IV-a ediţie a Carnavalului Internaţional al Copiilor care a avut loc între 2 şi 12 februarie 2013 în Pavilionul Expoziţiilor din Giardini della Biennale din Veneţia.

Evenimentul s-a intitulat Omuleţul lui Gopo şi a fost dedicat celebrării a 90 de ani de la naşterea maestrului Ion Popescu-Gopo (1923-1989), pionier al filmului de animaţie românesc, artist vizual şi creator al personajului care l-a făcut celebru şi care i-a adus recunoaşterea internaţională încă din 1957 câştigând premiul Palme d’Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes pentru Scurtă istorie.
România propune astfel o serie de proiecţii de animaţie celebre: Scurtă istorie, 7 arte, Ecce homo!, Quo vadis homo sapiens?, Sport, Şi totuşi se mişcă, Animagic film, Tu, Ucenicul vrăjitor, în care personajul principal al filmelor, Omuleţul lui Gopo, a prezentat publicului cu ironie şi inteligenţă cum au apărut artele, cum a evoluat omul, încotro se îndreaptă şi răspunde la multe alte întrebări legate de existenţă şi problemele cu care se confruntă omenirea.
Acest eveniment este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul acordat de Dacin Sara, Springer&Jacoby, Arhiva Naţionale de Filme şi al Centrul Naţional al Cinematografiei din România.

19
/06
/17

Într-o zi de 19 iunie se nășteau actriţa Irina Petrescu, criticul George Călinescu sau scriitorul Salman Rushdie și se stingeau din viață scriitorul laureat cu Nobel William Golding și actorul James Gandolfini (2013).

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

17
/06
/17

Tocmai ce a avut loc la Naționalul bucureștean premiera națională a spectacolului „Umbre”, în regia tânărului Vlad Cristache, după o piesă de Marilia Samper, o doamnă dramaturg foarte apreciată, originară din Brazilia, stabilită la Barcelona, după ce a locuit în Irak, Mexic sau Guatemala.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.