Sales gosses / Copii răi, de Mihaela Michailov, se joacă în Franţa
https://www.ziarulmetropolis.ro/sales-gosses-copii-rai-de-mihaela-michailov-se-joaca-in-franta/

De Ziua Naţională a României, Teatrul Naţional din Timişoara duce dramaturgia românească în Franţa. Este vorba de o coproducţie româno-franceză deosebită, Sales gosses / Copii răi de Mihaela Michailov, piesa fiind inspirată de un caz real.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2015

Spectacolul, care se joacă în limba franceză, cu premiera pe 1 decembrie, este o coproducție între Centre Dramatique National (CDN) Théâtre de la Manufacture din Nancy și Teatrul Național din Timișoara. Sales gosses

Este, practic, o nouă formulă prin care Teatrul Național din Timișoara, asumând-și coproducerea acestui spectacol alături de teatrul francez, susține dramaturgia contemporană românească.

Spectacolul, semnat de regizorul francez Michel Didym, îi are în distribuție pe Alexandra Castellon, Philippe Thibault / Jérôme Boivin și Jérémy Ferry.

Piesa Mihaelei Michailov vorbește despre copii, dar nu li se adresează exclusiv lor, dimpotrivă. Sales gosses / Copii răi are ca punct de pornire povestea adevărată a unei eleve ținute în clasă cu mâinile legate la spate, ca pedeapsă.

Întrebările pe care le ridică acest spectacol îi privește pe copii, profesori și părinți, deopotrivă. Educație, competiție, autoritate, violență, democrație, familie, toate acestea sunt teme puse în discuție, nu formal ci, așa cum ne-au obișnuit textele Mihaelei Michailov, în mod direct și cu mult mai implicat.

Spectacolul va avea o serie de trei reprezentații și la Timișoara, în primăvara anului viitor.

Foto: Sales gosses / Copii răi

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.