Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat premiul Goncourt pe 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-francez-jerome-ferrari-a-castigat-premiul-goncourt-pe-2012/

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său „Le Sermon sur la chute de Rome” (publicat la editura Actes Sud), a cărui acţiune are ca fundal violenta Corsică.   Membrii juriului Goncourt au desemnat, din al doilea tur de scrutin, ca acest roman […]

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2012

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său „Le Sermon sur la chute de Rome” (publicat la editura Actes Sud), a cărui acţiune are ca fundal violenta Corsică.

 

Membrii juriului Goncourt au desemnat, din al doilea tur de scrutin, ca acest roman – o fabulă despre speranţe înşelate şi dezamăgire, care are în centru un bar dintr-o regiune muntoasă din Corsica – să câştige premiul Goncourt pe 2012.

Ceilalţi trei autori nominalizaţi au fost Joël Dicker – cu volumul „La vérité sur l’affaire Harry Quebert”, Linda Lê – cu volumul „Lame de fond” şi Patrick Deville – cu volumul „Peste et Choléra”.

Născut în 1968, la Paris, Jérôme Ferrari este profesor de filosofie şi consilier pedagogic la Liceul francez din Abu Dhabi din toamna acestui an, după ce a predat mulţi ani la Liceul internaţional din Alger şi la Liceul Fesch din Ajaccio.

 Prin romanul „”Le Sermon sur la chute de Rome”, Jérôme Ferrari îşi transportă cititorii în câteva peisaje spectaculoase din munţii corsicani, oferind astfel şansa acestei insule de a părăsi pentru o clipă rubrica „fapt divers” din ziare pentru a deveni pagini de literatură autentică.

Violenţa nu este absentă din opera sa. Un bătrân, Marcel Antonetti, s-a întors în sat pentru a se împăca cu eşecurile suferite. Spre surpriza generală, nepotul lui, Matthieu, renunţa la strălucite studii de filosofie pentru a devenit patronul unui bar din acel sat, pe care îl conduce împreună cu un prieten din copilărie.

Ambiţia lor este aceea de a transforma barul „în cel mai bun loc posibil”. Începutul este promiţător, însă, în scurt timp, iadul se dezlănţuie. Câteva elemente clasice – alcool, sex, corupţie – sufocă afacerea. Totul se încheie într-o baie de sânge, aşa cum se întâmplă adeseori în Corsica, traumatizată şi în urmă cu câteva săptămâni de asasinarea unui avocat celebru, la Ajaccio.

 

 

Sursa: Mediafax

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

23
/03
/17

„Faust”, unul dintre cele mai așteptate spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentații din acest an, programate în 8 și 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentații, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.