Ștefan Iordache, la „Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-iordache-la-duminica-filmului-romanesc/

Duminică, 16 martie, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ştefan Iordache, programând difuzarea a două filme în care acesta a interpretat roluri memorabile: „Ediţie Specială” (de la ora 14.10) şi „Noiembrie, ultimul bal” (de la ora 20.10).

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2014

Duminică, 16 martie, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ştefan Iordache, programând difuzarea a două filme în care acesta a interpretat roluri memorabile: „Ediţie Specială” (de la ora 14.10) şi „Noiembrie, ultimul bal” (de la ora 20.10).

Aşadar, duminică, de la ora 14.10, este programată drama Ediţie specială, în regia lui Mircea Daneliuc. Alături de Ştefan Iordache, din distribuţie mai fac parte şi alţi actori de frunte din cinematografia românească, precum Mircea Albulescu, Costel Constantin, Elena Bog, Jorj Voicu şi Ioana Crăciunescu aflată în rolul ei de debut .

Filmul a primit în 1978 – Premiul ACIN pentru regie (Mircea Daneliuc), pentru interpretare masculină (Ştefan Iordache), pentru decoruri, montaj, precum şi o diplomă specială pentru interpretare (Ioana Crăciunescu). Tot în 1978, la Festivalul de la Costineşti, filmul primeşte Premiul pentru regie, pentru imagine şi pentru interpretare masculină.

Acţiunea se petrece în Bucureştiul anului 1939 într-un context social-politic agitat aflat sub spectrul războiului. Jurnalistul Matei Olaru asistă din întâmplare la un eveniment de stradă în care o tânără este arestată. Din cavalerism el se implică să o ajute pe tânără, dar reuşeşte doar să încurce planurile Serviciilor de Siguranţă. Ajunge să fie arestat în locul fetei, care reuşeşte să scape. După ce este eliberat, Olaru o caută pe necunoscută şi, graţie acesteia, descoperă o lume politică în care va încerca să caute sprijin. Un gest ce va avea consecinţe dramatice…

De la ora 20.10 este programată drama Noiembrie, ultimul bal în regia lui Dan Piţa, cu: Ştefan Iordache, Valentin Popescu, Gioni Popovici, Victoria Cociaş, Cornel Scripcaru, Cătălina Murgea.

Despre interpretul rolului principal, regizorul Dan Piţa a declarat că: „În acest film, Ştefan Iordache a făcut dovada marelui său talent, creionând cu măiestrie greu de egalat portretul unui suflet chinuit, incapabil de a se deschide în faţa vieţii, a iubirii, a unei existenţe pline de decepţii”.

„Noiembrie, ultimul bal” este ecranizarea romanului lui Mihail Sadoveanu – „Locul unde nu s-a întâmplat nimic”. Prinţul Lai Cantacuzin, descendent al unei familii boiereşti, duce o existenţă anostă, colorată doar de relaţia sa amoroasă cu soţia mult mai tânără a generalului Argintar şi de educarea tinerei Daria, fiica ajutorului de primar.

Foto Stefan Iordache: cinemagia

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.