Cum a debutat Horia Moculescu și care este instrumentul muzical pe care l-a învățat în trei zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-a-debutat-horia-moculescu-si-care-este-instrumentul-muzical-pe-care-l-a-invatat-in-trei-zile/

Invitatul „Reţelei de idoli” de luni, 26 decembrie, de la ora 20:00, la TVR 2, este o legendă.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2022

S-a născut pe 18 martie 1937, la Râmnicul Vâlcea. E cunoscut de toată lumea, după voce, profil, discurs, dar mai ales după sutele de melodii pe care le-a semnat sau interpretat. Despre cine e vorba?

„Prima mea apariţie la Televiziunea Română a fost în 1957. Eram student la Petroşani şi cântam la acordeon. Venisem la un festival studenţesc, care se transmitea în direct”… Așa începe povestea compozitorului și interpretului Horia Moculescu.

„Am un respect deosebit pentru două instituţii, Radio România şi Televiziunea Română”. Fără ele, niciuna dintre vedetele mari pe care le ştim nu ar fi existat”, adaugă invitatul Irinei Păcurariu în a doua zi de Crăciun, de la ora 20:00, la „Rețeaua de idoli”.

Îl știm pe maestrul Horia Moculescu cântând la pian, dar la fel de bine artistul cântă și la acordeon. „Aveam șase ani și deja cântam la pian. Tatăl meu era pe front și un subaltern avea o datorie la el. Omul a venit cu un acordeon nou, luat din magazin și a spus: „Poftiți domnule căpitan, vă fac un cadou pentru copil. Așa m-am trezit cu un acordeon. Mama a fost împotrivă, dar așa de ușor cântam la acordeon după trei-patru zile, încât o soră a bunicii, care venise în vizită la noi și pe care m-am dus s-o întâmpin cu acordeonul, a spus: „Vai, Midia, asta lăutar ajunge!”.

Întâlnirea cu echipa „Rețeaua de idoli” a avut loc în casa artistului, în biroul plin de diplome și trofee primite de-a lungul carierei. Volubil și cu simțul umorului, alături de maestrul Horia Moculescu discuția e antrenantă şi extrem de sinceră. A vorbit despre muzica de ieri și de astăzi, familie, spectatori, dar mai ales despre amintirile frumoase alături de oamenii pe care i-a cunoscut. Ați fi bănuit că Horia Moculescu a avut un conflict cu Iosif Sava? După zeci de ani, maestrul explică la „Rețeaua de idoli” de unde a pornit neînțelegerea. Nu a uitat nici de prietenia deosebită care l-a legat de Aurelian Andreescu sau de amintirile din Restaurantele Ambasador și Modern, unde a cântat și unde se aduna lumea bună a Bucureștiului acelor vremuri.

La 85 de ani, Horia Moculescu vorbește cu optimism despre planuri de viitor. După succesul melodiei „Și astăzi, și mâine”, colaborarea inedită cu Smiley din acest an, maestrul spune că pregătește noi melodii și demonstrează că muzica nu are bariere și vârstă.

22
/01
/25

Între 2 februarie – 8 martie 2025, Analia Selis prezintă publicului din România turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI“, un eveniment conceput în jurul tango-ului și folclorului latino-american. Programul  turneului cuprinde recitaluri în formulă de trio și concerte simfonice, derulate în peste 15 orașe din România: București, Oradea, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Târgoviște, Brăila, Buzău, Slobozia, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Suceava, Iași, Târgu Mureș, Brașov. La București, Analia va prezenta două recitaluri la Teatrul „Godot”, pe 2 februarie și 8 martie 2025. 

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.