Tamara Buciuceanu în „Chirița în provincie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tamara-buciuceanu-in-chirita-in-provincie/

Spectacolul „Chiriţa în provincie” de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, va fi difuzat luni, 15 august, la ora 19.10, la TVR 2, un cadou la aniversarea uneia dintre cele mai îndrăgite actriţe din teatrul românesc, Tamara Buciuceanu.

Un articol de Liliana Matei|14 august 2016

Alături de Tamara Buciuceanu, din distribuție fac parte Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Margineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu și Ioan Chelaru. Muzica este creația lui Alexandru Flechtenmacher, iar scenografia îi aparține lui Laurențiu Dumitrașcu.

Chiriţa, Bârzoi, Guliţă, Luluţa, Safta, Domnul Şarl… Corupţia, snobismul, incultura, parvenitismul – toate metehnele societăţii româneşti de veac XIX şi nu numai – sunt „aduse la judecata” publicului prin geniala piesă a lui Vasile Alecsandri, prin interpretarea unor actori excepţionali şi prin viziunea remarcabilă a regizorului Alexandru Dabija.

Repertoriul de expresii franco-moldoveneşti al Cucoanei Chiriţa capătă un farmec aparte în rostirea renumitei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez, care a împlinit 87 de ani pe 10 august.

Tamara Buciuceanu-Botez se declară „adepta teatrului care într-o seară te face să râzi, în alta te face să plângi, dar întotdeauna să gândești.”

Interpretările Tamarei Buciuceanu-Botez sunt presărate cu fantezie, umor, satiră şi, cu siguranţă, cu mult entuziasm. Horaţiu Mălăele spunea că este „robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă ca pisicile desenelor animate, o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască.”

Tamara Buciuceanu-Botez pare să joace cu uşurinţă orice rol, să schimbe orice mască, fără efort, fără trac: „trac nu am avut niciodată. Am fost întotdeauna foarte atentă şi concentrată şi asta mi-a dat o anume linişte.”

Într-un interviu acordat ziarului România Liberă în iulie 2008, actriţa mărturisea: „niciodată nu am refuzat niciun rol în care eram distribuită. Spunea profesorul meu, Nicolae Bălțăţeanu: rolurile mici cer foarte multă atenţie şi dacă nu le faci ca o bijuterie treci neobservat. Şi iacătă că am fost observată! Ca să fii adevărat însă trebuie să fii foarte sincer şi foarte simplu.”

Spectacolul cu public „Chiriţa în provincie” a fost preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, instituție care în decembrie va aniversa 200 de ani.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.