Tamara Buciuceanu în „Chirița în provincie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tamara-buciuceanu-in-chirita-in-provincie/

Spectacolul „Chiriţa în provincie” de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, va fi difuzat luni, 15 august, la ora 19.10, la TVR 2, un cadou la aniversarea uneia dintre cele mai îndrăgite actriţe din teatrul românesc, Tamara Buciuceanu.

Un articol de Liliana Matei|14 August 2016

Alături de Tamara Buciuceanu, din distribuție fac parte Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Margineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu și Ioan Chelaru. Muzica este creația lui Alexandru Flechtenmacher, iar scenografia îi aparține lui Laurențiu Dumitrașcu.

Chiriţa, Bârzoi, Guliţă, Luluţa, Safta, Domnul Şarl… Corupţia, snobismul, incultura, parvenitismul – toate metehnele societăţii româneşti de veac XIX şi nu numai – sunt „aduse la judecata” publicului prin geniala piesă a lui Vasile Alecsandri, prin interpretarea unor actori excepţionali şi prin viziunea remarcabilă a regizorului Alexandru Dabija.

Repertoriul de expresii franco-moldoveneşti al Cucoanei Chiriţa capătă un farmec aparte în rostirea renumitei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez, care a împlinit 87 de ani pe 10 august.

Tamara Buciuceanu-Botez se declară „adepta teatrului care într-o seară te face să râzi, în alta te face să plângi, dar întotdeauna să gândești.”

Interpretările Tamarei Buciuceanu-Botez sunt presărate cu fantezie, umor, satiră şi, cu siguranţă, cu mult entuziasm. Horaţiu Mălăele spunea că este „robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă ca pisicile desenelor animate, o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască.”

Tamara Buciuceanu-Botez pare să joace cu uşurinţă orice rol, să schimbe orice mască, fără efort, fără trac: „trac nu am avut niciodată. Am fost întotdeauna foarte atentă şi concentrată şi asta mi-a dat o anume linişte.”

Într-un interviu acordat ziarului România Liberă în iulie 2008, actriţa mărturisea: „niciodată nu am refuzat niciun rol în care eram distribuită. Spunea profesorul meu, Nicolae Bălțăţeanu: rolurile mici cer foarte multă atenţie şi dacă nu le faci ca o bijuterie treci neobservat. Şi iacătă că am fost observată! Ca să fii adevărat însă trebuie să fii foarte sincer şi foarte simplu.”

Spectacolul cu public „Chiriţa în provincie” a fost preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, instituție care în decembrie va aniversa 200 de ani.

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »