The Great Beauty – trofeul pentru cel mai bun film la premiile EFA
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-great-beauty-trofeul-pentru-cel-mai-bun-film-la-premiile-efa/

Lungmetrajul The Great Beauty/La Grande Bellezza, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Lungmetrajul The Great Beauty/ La Grande Bellezza, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.

Trofeul pentru cel mai bun film i-a fost înmânat regizorului Paolo Sorrentino de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

De altfel, filmul The Great Beauty a fost marele câştigător al ediţiei din acest an a premiilor EFA, adjudecându-şi patru premii, inclusiv pentru ,,cel mai bun regizor european” (Paolo Sorrentino), pentru ,,cel mai bun actor european” (Toni Servillo) şi pentru ,,cel mai bun editor de film” (Cristiano Travaglioli).

,,The Great Beauty” spune povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (interpretat de Toni Servillo), care îşi rememorează tinereţea plină cândva de pasiuni.

Pelicula ,,The Great Beauty” este propunerea Italiei la premiile Oscar de anul viitor, la categoria ,,cel mai bun film străin”. ,,The Great Beauty” se numără printre candidaturile considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin care va fi decernat în 2014.

Totodată, filmul ,,The Great Beauty” a fost selecţionat în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, la care regizorul Abdellatif Kechiche a fost recompensat cu Palme d’Or, pentru lungmetrajul ,,La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2″.

Competiţie acerbă pentru The Great Beauty

În schimb, sâmbătă seara, la gala Academiei de Film Europene, filmul ,,La Vie d’Adèle” a fost marele perdant, neprimind niciun trofeu.

La gala Academiei de Film Europene, producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa, notează Mediafax.

Citiți și: Ada Solomon, despre premiul Eurimages: „Premiul reprezintă un moment foarte important în carieră“ 

Ada Solomon este producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, ,,Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul ,,Poziţia copilului” a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria ,,cel mai bun film străin”.

The Great Beauty

Prezentarea filmului The Great Beauty

Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în ,,Poziţia copilului”, a fost nominalizată la premiul pentru ,,cea mai bună actriţă” la premiile Academiei de Film Europene, însă trofeul a fost câştigat, sâmbătă seară, de Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”).

Pe de altă parte, în cadrul galei de sâmbătă seară, actriţa Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA a avut loc, sâmbătă seară, la Berlin, fiind transmisă în direct în România de televiziunea HBO.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincţii sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.

Câştigătorii premiilor EFA 2013 au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2013:

Cel mai bun film european: ,,The Great Beauty/ La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino

Cea mai bună comedie europeană: ,,Love Is All You Need”, de Susanne Bier

Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino (,,The Great Beauty”)

Cea mai bună actriţă europeană: Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”)

Cel mai bun actor european: Toni Servillo (,,The Great Beauty”)

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon (,,In the House/ Dans la maison”)

Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Asaf Sudry (,,Fill the Void”)

Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Cristiano Travaglioli (,,The Great Beauty”)

Premiul pentru cel mai bun designer de producţie: Sarah Greenwood (,,Anna Karenina”)

Premiul pentru cel mai bun design de costume: Paco Delgado (,,Blancanieves”)

Cel mai bun compozitor european: Ennio Morricone pentru ,,The Best Offer/ La migliore Offerta”, de Giuseppe Tornatore

Premiul pentru cel mai bun sunet: Matz Müller & Erik Mischijew (,,Paradise: Faith/ Paradies: Glaube”)

Descoperirea europeană a anului – premiul FIPRESCI: ,,Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster

Premiul pentru cel mai bun documentar european: ,,The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer

Cel mai bun film de animaţie european: ,,The Congress”, de Ari Folman

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: ,,Deth of a Shadow”, de Tom Van Avermaet

Premiul Eurimages pentru coproducţie: Ada Solomon

Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Catherine Deneuve

Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Pedro Almodovar.

Premiul publicului pentru cel mai bun film european: ,,The Gilded Cage”, de Ruben Alves.

Foto credit: EFA; The Great Beauty

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.