VIDEO Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii de la Balkanik Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-fanfara-ciocarlia-si-taraf-de-haidouks-se-numara-printre-artistii-de-la-balkanik-festival/

Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii invitaţi la Balkanik Festival, care se va desfăşura între 13 şi 15 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii invitaţi la Balkanik Festival, care se va desfăşura între 13 şi 15 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală.

Fanfara Ciocârlia este numele unei formaţii de 12 muzicieni din satul Zece Prăjini, judeţul Iaşi. Fanfara Ciocârlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Artiştii semnează coloana sonoră a filmului „Borat”, nominalizat la Oscar în 2007 şi câştigător al Globului de Aur, şi a filmului „Gegen die Wand”, în regia lui Fatih Akin, câştigător al Ursului de Aur şi al Oscarului european în anul 2004.

Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo în 2012, unde a fost invitată la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace.

Taraf de Haidouks este o trupă de lăutari din Clejani care au dobândit succesul pe plan internaţional prin apariţia în anul 2000 în filmul „The Man Who Cried”, regizat de Sally Potter, unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci şi Cate Blanchett. Alături de actorul Johnny Depp au mai apărut în anul 2006 în filmul documentar despre cultura Romani – „When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan”.

În anul 1993 au apărut de asemenea în documentarul „Latcho Drom”, în regia lui Tony Gatlif, care a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de film de la Cannes în anul 1993. Taraf de Haidouks sunt consideraţi reprezentanţii muzicii ţigăneşti, remarcabilă datorită vitalităţii caracteristice.

Pe lângă Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks, la cea de-a treia ediţie a festivalului Balkanik va cânta şi formaţia Kottarashky & The Rain Dogs, o trupă de muzică etno-electronică minimalistă din Bulgaria.

Kottarashky aka Nikola Gruev a deschis porţile unor spaţii muzicale nedescoperite până acum, cu primul lor album, „Opa Hey”, în 2009. Abordarea lui de a folosi o colecţie de sunete din înregistrări autentice pe teren este similară cu cea a artistului Amon Tobin, singura diferenţă fiind că Gruev şi-a găsit şi înregistrat sursele în satele bulgăreşti. Combinându-le, a iniţiat o muzică de dans tribală digitală, care a întrecut cultura mash up a producătorilor globali contemporani sau colajele artistice ale arhitecţilor moderni ai sunetului.

La ediţia din acest an a Balkanik Festival vor cânta şi Mitsoura (Ungaria) şi Kal (Serbia).

Proiecții și târguri

Pe lângă concerte, la Balkanik Festival vor mai avea loc un târg meşteşugăresc, proiecţii de film în aer liber, expoziţii de pictură şi fotografie, de obiecte tradiţionale, ateliere tematice, spectacole de dans, de circ, bucătărie tradiţională Balcanilor şi alte manifestări.

Info:

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim. Preţul unui abonament pentru cele trei zile de evenimente este 130 de lei, iar până pe 15 august, pot fi achiziţionate la jumătate de preţ de pewww.balkanikfestival.ro.

Foto credit: Fanfara Ciorcârlia (facebook)

16
/04
/18

Vladimir Jurowski, a fost desemnat „Dirijorul Anului” în cadrul „International Opera Awards”. Dirijorul rus este, începând cu anul 2017, Directorul Artistic al Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, alături de Președintele Onorific, maestrul Zubin Mehta.

06
/04
/18

TVR 1 a pregătit, pentru săptămâna 5-11 aprilie, o serie de programe speciale dedicate Sărbătorilor Pascale. Printre acestea: Slujba de Înviere, La masa de Paşti cu Iuliana Tudor, Familia Regală – meniuri alese la Castelul Săvârşin sau "Generozitate şi omenie pentru Izolaţi în România" – poveşti cu şi despre românii din cătunele izolate ale României

05
/04
/18

Se împlinesc, astăzi, 24 de ani de la moartea Kurt Cobain. Solistul şi fondatorul grupului Nirvana avea 27 de ani atunci când s-a sinucis (s-a împușcat în cap) pe 5 aprilie 1994 în vila lui din Seattle. Opt ani mai târziu,  ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana, “You Know You’re Right”,  a fost scoasă pe piaţă ajungând pe prima poziție a clasamentelor din întreaga lume.

04
/04
/18

Muzicianul Mike Godoroja (53 de ani), cunoscut și ca realizator de emisiuni de radio și televiziune de profil blues, jazz sau rock, fondator al Mike Godoroja & Blue Spirit, a militat mereu ca românii să rămână în România. El ne-a oferit un interviu special în acest an al centenarului Marii Uniri.

03
/04
/18

Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu își dau o nouă întâlnire cu publicul la Sala Radio joi, 5 aprilie, de la ora 19.00, într-un concert de excepție alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului japonez Naoto Otomo. Concertul va debuta într-o notă muzicală inspirată din repertoriul japonez contemporan, cu lucrarea Triptyque pentru orchestră de coarde, de Yasushi Akutagawa.

30
/03
/18

Pianistul Horia Mihail pleacă din nou la drum într-un turneu naţional extraordinar. În perioada 9 aprilie – 8 mai va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul călător ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

30
/03
/18

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” susține concertul extraordinar de Paște duminică, 1 aprilie, de la ora 18:00, la Ateneul Român. Nelipsit din tradiția evenimentelor de sărbători pe care celebrul ansamblu coral românesc le susține neîntrerupt de 55 de ani, concertul din acest an coincide cu sărbătoarea Floriilor în calendarul ortodox și cu Paștele pentru creștinii de rit catolic.

29
/03
/18

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, va avea loc în perioada 13-16 septembrie 2018. Festivalul va aduce în fața publicului din mai multe cartiere ale Capitalei proiecții, concerte, evenimente și ateliere pentru copii și tineri, atât în clădiri cu istorie și tradiție, cât și în spații neconvenționale.

28
/03
/18

Cel mai longeviv festival de jazz din România își așteaptă spectatorii la Sibiu în a doua jumătate a lunii mai. În perioada 17-20 mai 2018, Piața Mare va vibra în acorduri de jazz, în cadrul celei de-a 48-a ediții a Sibiu Jazz Festival.

26
/03
/18

Analia Selis, alături de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango, violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru, propun publicului o întâlnire cu tangoul argentinian tradițional, printr-un nou turneu –  ArgEnTango Tradițional –, derulat în luna martie 2018, în 10 orașe din România și Germania, și care ajunge marți, 27 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, în concertul de închidere a turneului.

26
/03
/18

Într-o zi de 26 martie (1827) se stingea din viață, la vârsta de 56 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți compozitori din toate timpurile. Ludwig van Beethoven a murit din cauza unei ciroze hepatice în locuința sa mizeră din Viena, într-o dezordine de nedescris.