VIDEO Festivalul de la Salzburg debutează vineri, cu 280 de reprezentaţii şi Venezuela invitat de onoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-de-la-salzburg-debuteaza-vineri-cu-280-de-reprezentatii-si-venezuela-invitat-de-onoare/

Cea de-a 93-a ediţie a Festivalului de muzică, operă şi teatru de la Salzburg, Austria, unul dintre cele mai prestigioase din lume, va debuta vineri, cu un număr record de 280 de reprezentaţii.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Cea de-a 93-a ediţie a Festivalului de muzică, operă şi teatru de la Salzburg, Austria, unul dintre cele mai prestigioase din lume, va debuta vineri, cu un număr record de 280 de reprezentaţii şi având ca invitat de onoare reţeaua muzicală Sistema, din Venezuela.

Alături de festivalurile Bayreuth (Germania, consacrat lui Richard Wagner), din Aix-en-Provence (Franţa) şi Glyndebourne (Marea Britanie), evenimentul de la Salzburg, care are loc până pe 1 septembrie, va atrage amatorii de operă, muzică clasică şi teatru din lumea întreagă.

Anul acesta, în semn de omagiu, discursul din deschiderea oficială, programată pe 26 iulie, va fi susţinut de compozitorul venezuelean Jose Antonio Abreu, în vârstă de 74 de ani, laureatul premiului Nobel „alternativ” pe 2001 (Right Livelihood Award, un prestigios trofeu internaţional acordat celor care lucrează la soluţii practice şi exemplare ale provocărilor cele mai urgente cu care se confruntă lumea de astăzi), fondator, în 1975, într-un garaj din Caracas, al mişcării muzicale Sistema în beneficiul copiilor cu probleme din „favelas” (cartierele mărginaşe), care susţine în prezent, în 230 de conservatoare, peste o jumătate de milion de tineri.

Un dirijor și 1.300 de copii

Unul dintre cele mai prestigioase ansambluri care vin în festival este Simon Bolivar Youth Orchestra, cu carismaticul dirijor Gustavo Dudamel, în vârstă de 32 de ani, care deja au entuziasmat spectatorii în principalele săli de concerte şi festivaluri din lume.

În plus, la Festivalul de la Salzburg vor veni peste 1.300 de copii susţinuţi de Sistema, printre care membrii corului de surdo-muţi White Hands Choir, care va avea 14 reprezentaţii, notează Mediafax.

Directorul festivalului, austriacul Alexander Pereira, care în 2015 va prelua conducerea Teatrului Scala din Milano, a dedicat, ca şi anul trecut, prima seară, cea de „pre-deschidere” (19 iulie), unei „Uverturi spirituale”, cu o operă muzicală religioasă, „Creaţiunea”, a compozitorului austriac Joseph Haydn (1732 – 1809).

Aniversare de 200 de ani

Însă temele muzicale centrale ale evenimentului sunt operele compozitorului Richard Wagner (1813 – 1883) şi ale compozitorului italian Giuseppe Verdi (1813 – 1901), de la a căror naştere se împlinesc 200 de ani. În festival vor fi interpretate „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg” şi „Rienzi”, de Wagner, şi „Don Carlo”, „Falstaff”, „Ioana d’Arc” şi „Nabucco”, de Verdi.

La festival sunt aşteptate numeroase staruri ale genului: cântăreţele Anna Netrebko, Edita Gruberova, Cecilia Bartoli, Elina Garança, cântăreţii Placido Domingo (a cărui prezenţă este pusă însă sub semnul întrebării, după ce a fost spitalizat timp de câteva zile din cauza unui embolism pulmonar), Jonas Kaufmann, Thomas Hampson, muzicienii Grigory Sokolov, Maurizio Pollini, Quartet Hagen, dirijorii Nikolaus Harnoncourt, Zubin Mehta, Christian Thielemann, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Daniel Barenboim, Mariss Jansons, Simon Rattle, Riccardo Chailly.

O piesă clasică, regizori noi

Sâmbătă se va deschide secţiunea dedicată teatrului, cu o nouă punere în scenă a unei piese scrise de austriacul Hugo von Hofmannsthal (1874 – 1929), „Jedermann”, o „clasică” a festivalului de la Salzburg, de această dată semnată de regizorii britanic Julian Crouch şi american Brian Mertes. O reprezentaţie „Jedermann”, în regia lui Max Reinhardt (1873 – 1943), a marcat prima ediţie a festivalului, în 1920.

Festivalul de la Salzburg dispune de un buget de 62,6 milioane de euro, organizatorii sperând să vândă 260.000 de bilete, al căror preţ se situează între 5 şi 400 de euro. O masă rezervată la dineul balului festivalului costă 12.000 de euro.

Foto credit: Aiichiro Kojima, Salzburg Festival (Site)

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

07
/09
/17

„TragiComedy”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Plisețkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, ediția a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Națională București.

06
/09
/17

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

05
/09
/17

Și a venit a doua zi de festival. Și a venit Joshua Bell la București. Fostul copil-minune al viorii, ajuns acum la 50 de ani, devenit între timp și dirijor, și director muzical al Academy of St. Martin in the Fields (din 2011), e cunoscut nu doar pentru calitatea intepretărilor sale, ci și pentru apetența pentru joacă și pentru explorare.

02
/09
/17

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie, București, România) aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasică face pact cu tehnologia în trei opere cu proiecții multimedia live, muzica contemporană devine vedeta ediției și 30 dintre cei mai bine cotați compozitori contemporani ai momentului din lume vin la București pentru un dialog fără precedent între public, artiști români și artiști străini de anvergură, în timp ce un număr record de 37 de lucrări de George Enescu sunt interpretate în Festival, iar relația dintre matematică și muzică este prezentată într-o expoziție în premieră în România.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.