VIDEO Filmele „Poziţia copilului“ şi „După dealuri“, la Festivalul Douarnenez din Franţa
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmele-pozitia-copilului-si-dupa-dealuri-la-festivalul-douarnenez-din-franta/

Filmele ,,Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, ,,Moartea domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu şi ,,Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Douarnenez din Franţa, care dedică cea de-a 36-a ediţie cinematografiei româneşti.

Un articol de Andrada Văsii|25 august 2013

Filmele „Poziţia copilului“, în regia lui Călin Peter Netzer, „Moartea domnului Lăzărescu“, de Cristi Puiu şi „Reconstituirea“, de Lucian Pintilie, vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Douarnenez din Franţa, care dedică cea de-a 36-a ediţie cinematografiei româneşti.

Potrivit site-ului festivalului, până pe 31 august vor fi difuzate peste 140 de filme, fiind programate o serie de concerte, conferinţe, dar şi mese rotunde. În cadrul festivalului va fi proiectat lungmetrajul „Reconstituirea“, o dramă regizată de Lucian Pintilie în 1968, după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, operă care porneşte de la un fapt real petrecut în anii ’50 pe malul Timişului.

La scurt timp de la lansare, filmul a fost interzis de regimul comunist român după ce a rulat puţin timp prin cinematografele de periferie şi s-a dovedit un succes. A fost relansat abia în 1990.

De asemenea, „Pozitia copilului”, de Călin Peter Netzer, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu şi Nataşa Raab, va fi prezentat publicului de la festivalul din Franţa.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.

Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. „Poziţia copilului” este propunerea României la Oscar 2014, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.

Totodată, potrivit site-ului festivalului, va fi proiectat şi filmul „Terminus Paradis”, din 1998, tot o dramă românescă, în regia de Lucian Pintilie. Din distribuţia peliculei fac parte Costel Caşcaval, Dorina Chiriac, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu şi Gabriel Spahiu.

Filmul „Marfa şi banii”, în regia lui Cristi Puiu, va fi proiectat la festivalul de film din Franţa. Drama îi prezintă în rolurile principale pe Dragos Bucur, Ioana Flora, Alexandru Papadopol şi Răzvan Vasilescu. De asemenea, filmul regizat de Cristi Puiu, „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, cu Victor Rebengiuc şi Mimi Brănescu va putea fi văzut la evenimentul dedicat cinematografiei româneşti. Totodată, va fi prezentată şi pelicula „Moartea domnului Lazarescu”, tot în regia cineastului Cristi Puiu.

Nominalizare la Oscar

Pelicula „4 luni, 3 saptamâni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, şi care îi are în rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov şi Alexandru Potocean, va fi proiectat la festivalul de la Douarnenez. De asemenea, lungmetrajul „După dealuri”, tot în regia lui Cristian Mungiu, va fi prezentat la cea de-a 36-a ediţie a festivalului din Franţa.

Filmul „După dealuri“ s-a aflat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.

Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu – recompensat cu premiul Palme d’Or în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ – i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

Foto credit: Cinemagia

22
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând cu 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative – ”Capace” este povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur (interpretat de Vlad Ivanov), care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule.

19
/10
/17

„The Square”, în regia lui Ruben Östlund, e un film ca un tur de rollercoaster pe pastile, iar la avanpremiera de la Les Films de Cannes à Bucarest s-a râs zgomotos și prelung într-o sală arhiplină.

19
/10
/17

Premiul pentru pseudoştiinţă din acest an i-a fost acordat anul acesta celebrei actrițe Gwyneth Paltrow, pentru site-ul său Goop, care promovează tratamentele homeopatice sub forma unor forme de tratament ştiinţifice. The Skeptic Magazine oferă anual premiul Rusty Razor Award / Lama Ruginită persoanelor care prezintă un tip de pseudoştiinţă exagerat.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

15
/10
/17

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, recunoaștere din partea președintelui Republicii Franceze, a anunțat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

13
/10
/17

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

12
/10
/17

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.

10
/10
/17

INTERVIU Andi Vasluianu și-a petrecut copilăria în Teatrul Nottara, unde bunicul său era regizor. Astăzi îl vedem pe scena aceluiași teatru, dar mai ales ne-am obișnuit să-l vedem în filme. Cel mai nou dintre acestea este „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, film pe care îl găsiți în aceste zile în cinematografe și de la care pornește și discuția de față.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

Pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, Goethe-Intitut aducela București ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfășura între 3 și 9 noiembrie la Cinemateca Eforie. Timp de șapte zile, spectatorii, vorbitori sau nu de limbă germană, pot vedea 15 dintre cele mai noi producții germane.