VIDEO Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett s-a vândut cu 1,5 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-manuscrisul-romanului-de-debut-al-scriitorului-samuel-beckett-s-a-vandut-cu-15-milioane-de-dolari/

Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett, intitulat „Murphy”, a fost vândut cu aproape un milion de lire sterline (1,5 milioane dolari) la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett, intitulat „Murphy”, a fost vândut cu aproape un milion de lire sterline (1,5 milioane dolari) la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s, respectând previziunile specialiştilor.

Manuscrisul, care conţine numeroase note şi diferă în anumite pasaje de versiunea finală care a fost publicată în 1938, a fost achiziţionat de Universitatea Reading din Marea Britanie.

962.500 de lire sterline

Universitatea a plătit 962.500 de lire sterline pentru manuscrisul scris de Samuel Beckett, care era estimat între 800.000 de lire sterline şi 1,2 milioane de lire sterline, informează Reuters.

Potrivit reprezentanţilor casei organizatoare, manuscrisul este foarte important, întrucât reflectă cu mare acurateţe procesul de creaţie al unuia dintre cei mai mari scriitori din secolul al XX-lea, notează Mediafax.

Un manuscris din șase schițe

Textul manuscrisului „Murphy”, conceput între august 1935 şi iunie 1936, la Dublin şi la Londra, este cuprins în şase caiete de schiţe şi reprezintă cheia de boltă a acestei licitaţii, consacrată istoriei şi literaturii engleze.

Manuscrisul conţine şi câteva desene făcute de autor bunului său prieten scriitorul irlandez James Joyce şi actorului de comedie Charlie Chaplin, ambii având o influenţă importantă asupra operei lui Beckett.

Manuscrisul este cu atât mai important cu cât, spre sfârşitul vieţii sale, Samuel Beckett a spus că „Murphy” era un element-cheie în procesul de înţelegere a operei sale, la fel ca piesele sale de teatru „Aşteptându-l pe Godot” şi „Happy Days” şi romanul său „Molloy”.

Povestea unui infirmier

„Murphy” este considerat cel mai comic text dintre operele lui Samuel Beckett. Personajul central, un infirmier într-un azil psihiatric care dă numele romanului, încearcă să îşi găsească liniştea refugiindu-se în „mica lume” a spiritului.

Născut în 1906, la Dublin, Samuel Beckett a trăit cea mai mare parte a vieţii la Paris, a scris în franceză şi în engleză şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1969.

Scriitorul a murit în 1989.

Foto credit: Wikipedia

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.

24
/06
/18

Teatrul Evreiesc de Stat  prezintă miercuri, 27 iunie, de la ora 19.00, spectacolul de lieduri și poezie „Glasuri evreiești în poezia lumii“, pe versuri de Benjamin Fondane, Nina Cassian, Magda Isanos, Charles-Pierre Baudelaire și Paul Celan, în lectura actorilor TES -  Maia Morgenstern, Darius Daradici, Viorica Bantaș și Mircea Dragoman.

12
/06
/18

Cartea „Pădurea întunecată”, scrisă de Nicole Krauss, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în anul 2018 (traducere din limba engleză și note de Luana Schidu).