VIDEO „O violonistă excepțională“ (The Guardian), Alissa Margulis urcă pe scena Festivalului „Enescu“ sub bagheta dirijorului român Cristian Lupeş
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-violonista-exceptionala-the-guardian-alissa-margulis-urca-pe-scena-festivalului-enescu-sub-bagheta-dirijorului-roman-cristian-lupes/

Apreciată pentru stilul său ,,expresiv şi puternic emoţional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta ,,concertul Nr. 2 pentru vioară şi orchestră” de Béla Bartók.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Apreciată pentru stilul său „expresiv și puternic emoțional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta „concertul Nr. 2 pentru vioară și orchestră” de Béla Bartók, una dintre cele mai dificile, dar și cele mai frumoase partituri compuse vreodată.

Alissa Margulis, care a concertat în cele mai prestigioase instituții din lume – Palais des Beaux Arts din Burxelles, Vienna Musikverein și Saint Petersburg Philharmonic Hall – va concerta la București alături de Orchestre National d’Île-de-France, sub bagheta lui Cristian Lupeș.

Unul dintre cei mai apreciați dirijori ai generației sale, Cristian Lupeș s-a perfecționat ca dirijor la Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien, cu profesorii Vladimir Kiradjiev şi Mark Stringer.

De asemenea, a urmat un stagiu ca dirijor asistent al maestrului  Marek Janovski într-un proiect gigant (10 opere de Wagner cu Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin). Lupeș a debutat în străinătate la pupitrul Filarmonicii Berna din Elveția.

Concertul va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări, în transmisie live la cinema, o premieră în istoria Festivalului. Bilete sunt disponibile aici.

London Philarmonic Orchestra pe scena din București

De la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului, Festivalul  „George Enescu” aduce publicului una dintre cele mai iubite orchestre din lume: London Philharmonic Orchestra. Alături de Corul Academic Radio (cu Dan Mihai Goia la pupitru), celebra orchestră va fi dirijată de Vladimir Jurowski, absolvent al Conservatorului de la Moscova și un dirijor subtil, care prețuiește emoția.

Aclamat pentru interpretările sale din Stravinsky, Vladimir Jurowski este cunoscut și pentru colaborarea cu frumoasa pianistă Helene Grimaud, de asemenea una dintre prezențele constante în ultimele ediții ale Festivalului. Publicul va putea asculta Simfonia a III-a a maestrului George Enescu, în interpretarea magistrală a London Philharmonic Orchestra.

Cu fiecare ediție, Festivalul „George Enescu” își propune să aducă în lumină noi interpretări ale lucrărilor singurului compozitor român care a intrat în patrimoniul universal sub marca unora dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Acest concert va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex. Bilete sunt disponisbile aici.

Un regal de muzică clasică

Un regal de Mozart puteți asculta la Ateneul Român, de la 22.30, în interpretarea lui Chiristian Zacharias, pianist și dirijor îndrăgit de publicul român și  prezent cu regularitate în edițiile Festivalului.

Biletele în sala de spectacol sunt epuizate, însă puteți urmări interpretarea în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex. Biletele sunt disponibile aici.

De asemenea, publicul se va putea bucura de un concert cu intrarea liberă: Altengerb Trio Wien va interpreta lucrări de Şostakovici, Enescu și Ravel la Sala Mică a Palatului, de la ora 11.00, în cadrul seriei Muzica Secolului XXI/Enescu și contemporanii săi.

O lună de fenomene muzicale

A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului.

Foto credit: Alissa Margulis (Site)

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

11
/07
/17

Tarja, soprana și pianista finlandeză care a obținut faima internațională ca solistă a trupei Nightwish isi va prezenta noul album, în premieră în Transilvania, la cea de-a 12-a ediție a festivalului ARTmania.

04
/07
/17

Tango la cetate continuă în luna iulie cu alte două concerte susţinute la Bistriţa, în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră (9 iulie, Sinagoga) şi la Biertan, în cadrul festivalului Icon Arts Transilvania (28 iulie, Cetatea Biertan) de binecunoscutul grup Argentango, după succesul primelor două concerte din serie din luna iunie, susţinute la castelul Corvinilor din Hunedoara şi în Piaţa cetăţii din Alba Iulia.

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.