In memoriam. David Bowie
https://www.ziarulmetropolis.ro/1-an-de-la-moartea-lui-david-bowie/

Într-o zi de 10 ianuarie (2016), la trei zile după ce îşi lansase cel de-al 25-lea album, „Blackstar”, se stingea din viaţă David Bowie, unul dintre cei mai influenţi muzicieni ai ultimelor decenii.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2017

Cu peste 136 de milioane de discuri vândute în întreaga lume și cu o carieră artistică impresionantă, Bowie a devenit celebru în 1972 cu “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spider From Mars”, și a lăsat pentru posteritate hituri precum „Heroes”(1977), „Lodger” (1979) sau „Scary Monsters” (1980).

Ultima sa piesă, ”Lazarus”, de pe albumul ”Blackstar”, a fost interpretată de fanii din întreaga lume ca un anunț al morții iminente, despre care artistul ar fi știut. În videoclipul piesei, Bowie apare ca un personaj bolnav terminal, pe patul de spital. În plus, textul cântecului spune: ”Look up here, I’m in heaven” (Uită-te în sus, sunt în ceruri).

În documentarul BBC, ”Ultimii cinci ani”, transmis în Marea Britanie sâmbăta trecută, această teorie este contrazisă. Johan Renck, regizorul videoclipului, declară în documentarul amintit că Bowie aflase cu foarte scurt timp înainte de moarte că va pierde lupta cu cancerul, dramaturgia videoclipului fiind pregătită cu o săptămână înainte. ”Vreau să relizez un simplu videoclip teatral”, spunea David Bowie, citat de Johan Renck, în documentarul BBC.

Foto: David Bowie – facebook

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio