10 ani de Superscrieri. Gala celor mai bune materiale de presă ale anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-ani-de-superscrieri-gala-celor-mai-bune-materiale-de-presa-ale-anului/

Cea de-a 10-a ediţie a Premiilor Superscrieri va avea loc anul acesta pe 19 aprilie şi va putea fi urmărită într-un livestream transmis pe pagina de Facebook a Fundaţiei Friends For Friends, organizatorul evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2021

Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

39 de materiale (presă scrisă, podcast, video și foto) au fost selectate de un juriu format din 17 specialiști din media și sunt nominalizate la cele șase categorii de concurs: Portret, Reportaj, Investigație, Opinie, TV&VIDEO-jurnalism, Fotojurnalism. Alături de acestea, vor fi anunțate premiile onorifice și premiile speciale.

Până pe 12 aprilie, cititorii pot vota pentru premiul Superscrierea Cititorilor, premiu oferit în fiecare ani materialului de presă cu cele mai multe voturi din partea publicului. Lista nominalizărilor poate fi consulată aici: https://ffff.ro/noutati/premiile-superscrieri/nominalizarile-premiilor-superscrieri-10-voteaza-materialul-preferat/.

Aceste nominalizări ale Premiilor Superscrieri #10 reprezintă o mostră pentru jurnalismul românesc de impact care ne ghidează și care are nevoie susținerea noastră, ca societate, pentru că o presă onestă și respectată este companionul nostru spre evoluție.”, a declarat Alexandra Cantor, directoarea executivă a Fundației Friend For Friends.

La această ediție Superscrieri, organizatorii își propun să ofere încredere și noilor generații de autori care transmit mai departe povești despre realitate cu potențial de a modela percepții și comportamente, prin două premii speciale de susținere: Acti-vloggerul anului și Generația2020. Tinerii vloggeri și jurnaliști nominalizați sunt anunțați aici: https://ffff.ro/noutati/premiile-superscrieri/nominalizari-noua-generatie/.

Juriul din acest an a fost format din: Paul Radu – președinte juriu, Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Dan Duca, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Marko Risovic, Marius Comper, Mona Dîrțu, Mihai Ghiduc, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Robert Schwartz, Vlad Stoicescu.

Nominalizații Premiilor Superscrieri #10 și publicațiile în care au semnat materialele înscrise în competiție:

OPINIE, 7 nominalizări: Alexandru Bălășescu (Inclusiv), Elena Stancu, fotografii de Cosmin Bumbuț (Teleleu și Libertatea), Ioanida Costache, ilustrații de Tuan Nini (Decât o Revistă), Radu Umbreș (Libertatea și Iscoada), Vlad Odobescu, ilustrații de George Roșu (Decât o Revistă).

PORTRET, 7 nominalizări: Andrada Lăutaru, ilustrații de Alina Marinescu (Scena9, print nr. #3), Andrei Crăciun (VICE România), Denisa Harbuz, ilustrații de Octavia Bortișcă (GEN, revistă), Ioana Burtea, ilustrații de Andreea Cristea (Decât o Revistă), Irina Tacu, video de Oana Barbonie, Roxana Neacșu, fotografii de Roxana Neacșu (Decât o Revistă), Laurențiu Ungureanu (Recorder), Polina Cupcea (Oameni și Kilometri).

REPORTAJ, 6 nominalizări: Anca Simina (Recorder), Delia Marinescu, fotografii de Bogdan Dincă (Scena9), Diana Oncioiu (Dela0), Lavinia Pițu (Deutsche Welle), Liliana Botnariuc (Oameni și Kilometri), Vlad Odobescu, ilustrații de Mircea Drăgoi (Decât o Revistă).

INVESTIGAȚIE, 6 nominalizări: Ana Poenariu, Andrei Ciurcanu (RISE Project), Alex Nedea, David Muntean (Recorder), Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Honț, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas, Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz (RISE Project & OCCRP), Roxana Garaiman (RISE Project), Victor Ilie (Recorder), Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Jakab Villő Hanga, Andreea Pavel, Cristian Leonte, Ionuț Benea, Tudor Chiriac și Vasile Hotea-Fernezan (Dela0).

TV&VIDEO-JURNALISM, 6 nominalizări: Alex Nedea, David Muntean (Recorder), Mihai Dragolea, Vlad Stoicescu (Dela0), Octavian Coman (PressOne), echipa Recorder (Recorder), William Jordan și Sergiu Brega (RISE Project & OCCRP).

FOTOJURNALISM, 7 nominalizări: Andrei Pungovschi (pungovschi.com și Decât o Revistă), Bogdan Dincă (Scena9 și DoR, Libertatea, Inclusiv, Documentaria), Mircea Reștea (Decât o Revistă), Remus Țiplea (National Geographic).

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.