10 februarie în cultură – Brecht, Rebengiuc şi Discul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-februarie-in-cultura-brecht-rebengiuc-si-discul-de-aur/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet şi regizor german? Iniţial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituţiei teatrale „Berliner Ensemble”, iniţiator al „teatrului epic”, cel care a promovat o nouă teorie şi practică a teatrului, bazate pe efectul distanţării epice şi a revoluţionat teatrul secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale „Berliner Ensemble”, inițiator al „teatrului epic”, cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

1755 – A murit Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de la Brede) scriitor şi filosof iluminist francez.

1837 – A încetat din viaţă poetul şi dramaturgul rus A. S. Puşkin: „Micile tragedii”, „Boris Godunov”, „Povestirile răposatului Belkin”, „Istoria lui Pugaciov”.

1843 – S-a născut Adelina Patti, una dintre cele mai cunoscute soprane ale tuturor timpurilor.

1867 – Are loc, la Iași, premiera piesei „Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă

1882 – Bogdan Petriceicu Hașdeu este ales membru al Societății de lingvistică din Paris.

10 februarie

Bogdan Petriceicu Hașdeu, 10 februarie 1882 – 25 august 1907

1890 – S-a născut Boris Pasternak, poet și prozator rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958.

1902 – S-a născut Walter Houser Brattain, fizician, supranumit „părintele tranzistorului”. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1956.

1923 – A încetat din viaţă fizicianul german Wilhelm Conrad Rontgen, descoperitorul razelor X.

1933- S-a născut Victor Rebengiuc, actor român de teatru și film.

1942 – Compania RCA VICTOR a decernat primul Disc de Aur. Premiul i-a revenit americanului Glenn Miller, pentru melodia „Chatta Nooga Choo Choo”.

1997 – Supercalculatorul Deep Blue , fabricat de IBM, l-a înfrânt la şah pe campionul mondial Garry Kasparov.

2005 – A încetat din viaţă dramaturgul american Arthur Miller. Printre cele mai cunoscute piese ale sale figurează „Moartea unui comis-voiajor” şi „Cruciatul”. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie şi soţul lui Marilyn Monroe.

2008 – A încetat din viaţă actorul Roy Scheider, nominalizat la premiile Oscar pentru „Filiera Franceză” şi „All that Jazz”, mai celebru pentru rolul poliţistului neînfricat din „Fălci”.

Foto cu 10 februarie : şi Bogdan Petriceicu Hașdeu – wikipedia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.