11 februarie în cultură – Sylvia Plath, Edison și Heartbreak Hotel
https://www.ziarulmetropolis.ro/11-februarie-in-cultura-sylvia-plath-edison-si-heartbreak-hotel/

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situaţia Sylviei era disperată. Mariajul îi eşuaşe, iar ea şi copiii săi erau măcinaţi de boală şi înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la maşina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2014

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă și eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

1650 – A încetat din viaţă filosoful francez René Descartes („Discurs asupra metodei”, „Meditaţii metafizice”).

1800 – S-a născut William Talbot, fizician britanic.

1809 – Robert Fulton a brevetat invenţia sa privind vaporul cu aburi.

1847 – S-a născut inventatorul american Thomas Alva Edison. Prolificul inventator a realizat, printre altele, telegraful (1877), microfonul telefonic cu praf de cărbune (1877), fonograful (1878), dulia şi soclul cu filet pentru becul incandescent; sub conducerea lui s-a construit prima centrală electrică din lume (în 1882, la New York).

Povestea lui Thomas Edison, 11 februarie 1878 – 18 octombrie 1931

1886 – A încetat din viaţă Maria Burada, prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru.

1948 – A încetat din viaţă regizorul rus S.M. Eisenstein („Crucişătorul Potemkin”, „Ivan cel Groaznic”). Eisenstein a fost un cineast rus care a revoluționat cinematograful la începutul secolului al XX-lea prin teorii de montaj.

1956 – După a treia sa apariție în show-ul Dorsey Brothers Stage Show, Elvis Presley obține permisiunea de a înregistra piesa „Heartbreak Hotel.”

1936 – S-a născut Burt Reynolds, actor american

1962 – S-a născut Sheryl Crow, cântăreață americană

1969 S-a născut Jennifer Aniston, actriță americană

1998- A avut loc licitația manuscrisului melodiei „Candle in the wind”, rescrisă special de Elton John și de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prințesei Diana.

2000 – A încetat din viaţă regizorul Roger Vadim („Şi Dumnezeu a creat femeia”, „Legături primejdioase”)

1991 – A încetat din viaţă Vasile Nițulescu, actor roman. A desfășurat o indelungata activitate teatrală (Teatrul Mic) si cinematografică. În film, ca și în teatru, a compus personaje stranii, adesea maladive.

2012 – A încetat din viaţă Whitney Houston, cântăreață americană, actriță și producătoare de filme

Foto cu 11 februarie : Sylvia Plath – Wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.