12 februarie în cultură – Cortazar și Rapsodia albastră
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-februarie-in-cultura-cortazar-si-rapsodia-albastra/

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoţian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiţi în singurătate pe insula Juan […]

Un articol de Petre Ivan|12 februarie 2014

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan Fernandez. Selkirk a fost salvat într-o zi de… 12 februarie (1709). Cortazar avea să moară 275 de ani mai târziu de leucemie.

1804 – A murit filozoful german Immanuel Kant, considerat unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influenţă asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne. Una dintre lucrările cele mai importante ale lui Kant, care cuprinde întreg spectrul filozofiei sale, o constituie „Critica raţiunii pure” (1781), opera sa capitală, în care cercetează bazele procesului de cunoaştere.

1809 – S-a născut Charles Darwin, autorul teoriei despre evoluţia speciilor prin selecţie naturală.

1862 – S-a născut dramaturgul şi omul de teatru Alexandru Davila, fiul doctorului Carol Davila. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi regizor al companiei de teatru. Capodopera lui este drama istorică în versuri „Vlaicu Vodă” (1902).

1881 – S-a născut balerina rusă Anna Pavlovna Pavlova (“Frumoasa din pădurea adormită”, “Silfidele”, “Giselle”, “Moartea lebedei”).

1892 – Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenţie – aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.

1894 – S-a născut poeta şi scriitoarea Otilia Cazimir: „Fluturi de noapte”, „Baba iarna intră-n sat”, „Grădină cu amintiri”, „Prietenii mei, scriitorii”.

1901 – S-a născut actorul, regizorul şi scenaristul de film Jean Georgescu, pionier al cinematografului românesc.

12 februarie

Jean Georgescu, 12 februarie 1901 – 8 aprilie 1994, aici împreună cu Toma Caragiu

1923 – S-a născut Franco Zeffirelli, regizor italian de film – Isus din Nazareth, Campionul, Un ceai cu Mussolini, Callas Forever etc.

1924 –  La New York a avut loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră de George Gershwin. Aceasta a apărut după ce Paul Whiteman, director de orchestră, i-a comandat lui George Gershwin o „bucată instrumentală” pentru formația sa. Rezultatul a fost celebra „Rhapsody in blue”, o compoziție pentru pian și orchestră, care a avut un succes enorm încă de la prima audiție.

1959 – S-a născut Dan Puric, actor și regizor de teatru român

Citiți și Dan Puric: momente-cheie din viaţa unui om ajuns la 55 de ani

1979 – S-a stins din viață Jean Renoir, regizor francez de film.Fiu al faimosului pictor impresionist Pierre-Auguste, cineastul Jean Renoir a studiat, printre altele, matematica şi filozofia. A fost considerat marele maestru al cinematografului francez interbelic, fiind autor al câtorva capodopere ale realismului poetic. În 1974 primeşte un Oscar onorific.

1994 – Una dintre cele mai faimoase picturi ale lumii, „Ţipătul”, realizată de Edvard Munch a fost furată dintr-un muzeu norvegian.

2006 – A încetat din viaţă scriitorul american Peter Benchley, al cărui roman „Jaws” a fost adaptat într-unul dintre cele mai de succes filme de la Hollywood, regizat de Steven Spielberg. Jurnalist, Benchley era la un moment dat cel care îi scria discursurile preşedintelui Lyndon B Johnson. (n. 8 mai 1940)

Foto cu 12 februarie : Cortazar și Jean Georgescu – wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.