10 mai, Ziua Regalității, sărbătorită în absența Regelui Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-mai-ziua-regalitatii-sarbatorita-in-absenta-regelui-mihai/

O ceremonie de decorare a Principesei Maria va deschide, miercuri, seria de evenimente organizate cu ocazia Zilei Regalităţii (10 mai), care va include şi două concerte, un maraton regal, un simpozion şi tradiţionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta, desfăşurate în absenţa Regelui Mihai I.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2014

Ziua Regalităţii va fi marcată de Familia Regală a României prin mai multe evenimente, care se vor desfăşura în perioada 7-10 mai.

Seria de evenimente va debuta miercuri, la Palatul Elisabeta din Bucureşti. De la ora 19.00, va avea loc în Sala Regilor ceremonia de învestire a Principesei Maria cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, anunță Mediafax.

Ceremonia va fi urmată de un dineu, oferit cu ocazia sărbătorii de 10 mai. La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţii politice, ai societăţii civile şi ai mediului privat. În cadrul evenimentului, Camerata Regală va susţine un recital de muzică clasică şi contemporană.

Din partea Familiei Regale vor participa la aceste evenimente, pe lângă Principesa Maria, Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.

Principesa Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai şi Reginei Ana, s-a născut la Copenhaga, în 1964. A făcut studii de puericultură. Lucrează la New York, în domeniul relaţiilor publice, în cadrul unei companii private, potrivit site-ului Familiei Regale.

Regele Mihai şi Regina Ana au cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Irina, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Seria de evenimente dedicate zilei de 10 mai va continua cu simpozionul „Carol I, o viaţă dedicată României”, care se va desfăşura vineri, de la ora 10.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (BCU) din Bucureşti. Instituţia aniversează centenarul inaugurării Palatului Fundaţiei Regale. Deschiderea oficială a avut loc în prezenţa fondatorului său, Regele Carol I.

La simpozionul organizat de BCU vor participa Principesa Moşenitoare şi Principele Radu, dar şi personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice.

Totodată, Radiodifuziunea Română va organiza în ajunul sărbătorii de 10 mai, vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, un Concert Regal. Publicul va putea asculta „Simfonia a IX-a” de Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Din partea Familiei Regale vor lua parte la concert Principesa Maria şi Principele Nicolae.

Sâmbătă, 10 mai – cele mai multe evenimente dedicate Zilei Regalităţii

Sâmbătă, de la ora 8.00, va fi dat startul la cea de-a treia ediţii a Maratonului Regal. Participanţii vor alerga pe un traseu de 10,5 kilometri în jurul parcului Herăstrău. Atât startul, cât şi sosirea şi premierea vor avea loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

La startul maratonului concurenţii vor fi întâmpinaţi de Principele Nicolae, iar premierea câştigătorilor va avea loc la Palatul Elisabeta, începând cu ora 15.00, în prezenţa Principesei Moştenitoare Margareta.

Totodată, sâmbătă, de la ora 11.00, Familia Regală va depune flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal din Capitală. La ceremonie vor lua parte Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae.

De asemenea, gărdina Palatului Elisabeta va găzdui cea de-a V-a ediţie a Garden Party, evenimentul urmând să aibă loc sâmbătă, de la ora 17.30.

Evenimentul, devenit tradiţie, va aduce împreună 6.000 de invitaţi, printre care personalităţi ale autorităţii politice centrale şi locale, personalităţi ale mediilor academic, cultural, ştiintific şi politic, personalităţi ale societăţii civile şi mediului de afaceri, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic şi ai Clerului. Cei 6.000 de invitaţi reprezintă toate judeţele ţării şi Republica Moldova.

Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, considerată în prezent cea mai titrată orchestră de suflători din România, va susţine un concert în grădina palatului. La fel ca în anii precedenţi, Iacarii Acrobaţi îşi vor da concursul, survolând Palatul Elisabeta.

La Garden Party vor lua parte Principesa Moşenitoare, Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae.

Evenimentele dedicate Zilei Regalităţii se vor încheia cu un concert susţinut sâmbătă, de la ora 19.00, de Camerata Regală, la Ateneul Roman. La concert vor lua parte Principele Radu şi Principesa Maria.

Foto: wikipedia

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.