100 de ani de la nașterea coregrafului și balerinului Oleg Danovski
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-ani-de-la-nasterea-coregrafului-si-balerinului-oleg-danovski/

„Dansul este o sculptură cinetică, pentru că trupul balerinului adună în el toată tensiunea mişcării. Artistul coregraf este un compozitor al vieţii în mişcare .” – Maestrul Oleg Danovski. În urmă cu un secol, într-o zi de 9 februarie (1917) se năştea, în localitatea Vosnesensk din Ucraina, coregraful şi balerinul Oleg Danovski.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2017

Oleg Danovski a făcut primii pași în balet la vârsta de 13 ani, la Cernăuți.  Ajuns la București, a urmat lecții de balet cu Floria Capsali, care i-a remarcat talentul.

În casă, ca și la școală sau teatru, eram în mijlocul preocupărilor și al unei atmosfere culturale deosebite. – Oleg Danovski, in ”Dirijorul de lebede. Întâlniri cu Oleg Danovski” (Editura Muzicală, București, 1989).

oleg danovskiAflă dintr-un ziar că la ”Cărăbuș” se făcea un concurs pentru completarea corpului de figuranți și devine astfel figurant în vestita trupă condusă de Constantin Tănase, care avea să-i marcheze începuturile artistice.

În 1932 debutează ca balerin la Grădina ”Cărăbuș”, apoi, prin anii 1932-1933, ajunge la compania ”Alhambra”, atras fiind de spectacolele de aici.

Devine prim-balerin, apoi maestru de balet al ansamblului de balet de la ”Alhambra”, Nicolae Vlădoianu, directorul companiei Alhambra, numindu-l ”sfinxul slav”.

La începutul anilor ’40 încearcă o serie de colaborări, inclusiv cu baletul Operei.

Simțeam că venise momentul unor mari și consistente desfășurări coregrafice. Și estimam acest lucru atât ca balerin cât și ca maestru coregraf. Singurul loc în care mă puteam împlini era scena Operei. – Oleg Danovski

Motivul principal pentru care părăsește teatrul de revistă orientându-se spre baletul clasic a fost, după cum el însuși declară, ”afirmarea unei școli, cea a Operei, unde Floria Capsali a atras, încă de la început, valorile pe care le formase de-a lungul anilor”.

Una dintre primele sale montări de proporții a fost ”Lakmé” de Léo Delibes. În 1949 are loc premiera baletului ”Harap Alb”, realizat de Oleg Danovski.

La 7 noiembrie 1957 a avut loc un eveniment în lumea baletului clasic românesc, anume premiera la Teatrul de Operă și Balet din București a spectacolului ”Lacul lebedelor”, în patru acte, regia aparținându-i maestrului Oleg Danovski.

Rolul principal Odette/Odille a fost interpretat de celebra balerină Irinel Liciu. Această montarea a spectacolului ”Lacul lebedelor” a fost apreciată în numeroase turnee drept una dintre cele mai bune din lume.oleg danovski

În 1978, s-a întâlnit cu directorul Teatrului de Revistă „Fantasio” din Constanța, Aurel Manolache, care i-a propus o colaborare. Astfel, Oleg Danovski, care mai colaborase cu acest teatru, a înființat aici un ansamblu de balet — Ansamblul de balet contemporan și clasic ”Fantasio”, ca formație artistică profesionistă, distinctă.

Oleg Danovski s-a afirmat pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan Opera din New York.

A făcut parte, totodată, din numeroase jurii internaționale la concursuri de balet clasic. A primit titlul de Artist Emerit al Artei, a fost decorat cu ”Meritul cultural” și i-au fost decernate, de-a lungul timpului, numeroase alte medalii, distincții și diplome.

Ultimul spectacol al lui Oleg Danovski a fost ”Crăiasa zăpezilor”, la montarea căruia a lucrat deși era grav bolnav. Celebrul coregraf a murit la 21 octombrie 1996. Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța îi poartă numele.

Anul acesta, pe 6 mai, maestrul Oleg Danovski va fi omagiat de teatrul care îi poartă numele printr-o Gală Extraordinară de Balet. (sursa: agerpres.ro)

Foto: Oleg Danovski – facebook

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.