Sfârșit de săptămână plin de evenimente, la Interferențe 2022!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sfarsit-de-saptamana-plin-de-evenimente-la-interferente-2022/

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziţiei Eternal Yorick – Life Book Antal, care prezintă creaţia scenografului Csaba Antal.

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2022

Csaba Antal face parte dintr-o familie de artiști care cred în puterea teatrului, în capacitatea acestuia de a crea lumea. Iar această expoziție confirmă acest lucru dincolo de orice îndoială.” – scria Georges Banu.

Evenimentul va fi urmat de deschiderea celei de-a doua expoziții, Les Loges / Cabinele, o instalație imersivă realizată de Joris Mathieu și Nicolas Boudier, în colaborare cu Haut et Court. Producător: Théâtre Nouvelle Génération – Centre dramatique national de Lyon. Instalația este prezentată de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca.

Luând loc în Les Loges, vizitatorii se așează pentru câteva minute pentru a se bucura de o discuție tête-à-tête cu un interpret virtual , care le prezintă detaliile intime ale unei piese de teatru. Punând mâna pe cască, vă veți afla în proximitatea unui actor sau a unei actrițe, ca și cum v-ați afla de cealaltă parte a oglinzii din cabina lor.

Expoziția Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba și instalația Les Loges / Cabinele vor putea fi vizitate pe toată durata Festivalului.

Interferențe va debuta cu spectacolul Hamlet de William Shakespeare, pus în scenă de Gábor Tompa (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), care este programat joi, 17 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului.

Oidipusz – Oedipus

Hamlet-ul lui Gábor Tompa e spectaculos în primul rând prin spectaculozitatea soluțiilor regizorale. Se simte în spatele a ceea ce se vede bucuria creației, joaca nesfârșită la care se dedă un creator mereu tânăr, disponibil și surprinzător. O joacă ce se deschide, nu de puține ori, în discurs grav… Regia este pretutindeni în acest spectacol, uneori, da, în exces, însă cât de adorabil este acest exces!” – scria Călin Ciobotari despre spectacolul Hamlet.

Dialogul cu creatorii spectacolului Hamlet va avea loc vineri, 18 noiembrie, ora 10.00, la Casa Tiff.

În cea de-a doua zi a Festivalului, la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc spectacolul Oedipus de Robert Icke (după Sofocle), pus în scenă de Andrei Șerban.

Ne întoarcem în timp cu Oedipus pentru a afla adevărul, pentru a descoperi cine e el. La început crede arogant că știe totul, că el va oferi oamenilor soluția trecutului și viitorului, și de fapt la final realizează că nu știe nimic. Totul a fost o iluzie și o minciună, și asta într-un fel ne face pe toți să ne întrebăm și noi cine suntem, care este identitatea noastră, de ce ne-am născut, unde mergem. Sunt întrebări pe care, ca și Oedipus, ni le putem pune toți… ” – preciza Andrei Șerban.

Vineri, 18 noiembrie, ora 21.00 și sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului, se va juca spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa (Teatrul Național din Luxemburg). Protagoniști sunt actorul și regizorul Patrick Le Mauff și actrița Oana Pellea.

„Un text vorbit în limba franceză, spart în mii de dimensiuni, ecouri, frazări și accente de uriașul talent al celor doi actori, cu Oana Pellea într-o formă de zile mari, stăpânind perfect o limbă care i se potrivește atât de bine. Un masterclass de actorie, regie și scenografie, un nivel superior de înțelegere a rolului fiecăruia în decodificarea și recodificarea textului lui Ionesco.” – scria Dan Boicea despre spectacolul Scaunele.

Dialogurile cu creatorii spectacolelor Oedipus și Scaunele vor avea loc sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 10.00, la Casa Tiff.

Omma © Sophie Carles

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 12.00, la Casa TIFF, sunt programate două lansări de carte, ale Fundației Culturale „Camil Petrescu”: Camil Petrescu – Interviuri, ediție îngrijită de Florica Ichim și Alexandru Buica și Federico García Lorca: Teatru, antologie de Ioana Anghel.

Tot sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului, cunoscutul coregraf Josef Nadj va prezenta spectacolul de dans Omma, în coproducție cu compania Atelier 3+1.

„Josef Nadj și-a angajat artiștii într-o călătorie către rădăcinile dansului, care ar putea dezvălui starea de echilibru a universului nostru. Oglindind ciclurile vieţii, această nouă piesă coregrafică se concentrează asupra unui lucru esențial: capacitatea noastră de a privi ceea ce avem în fața ochilor, astfel încât să putem vedea mai bine ceea ce se află în adâncul nostru, în destinul nostru comun.” – fragment din sinopsisul spectacolului.

Dialogul cu creatorii spectacolului Omma va avea loc duminică, 20 noiembrie, ora 10.00, la Casa Tiff.

Co-organizatori: Fundația Corvineum. Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei și Fondul Bethlen Gábor, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Energobit, Consiliul Județean Cluj, Fundația Communitas. Partenerii principali: Casa TIFF, Casa Tranzit, Opera Națională Română din Cluj, UNITER. Partener de mobilitate: RMB Inter Auto.

Biletele la spectacolele din cadrul Festivalului pot fi achiziționate on-line de pe www.biletmaster.ro și de la Casa de bilete a Teatrului.

În perioada 17-27 noiembrie, casa de bilete a Teatrului va fi deschisă între orele 10.00 și 22.00.

Teatrul își rezervă dreptul de a modifica programul Festivalului!

Cover foto: A szekek – Scaunele (Bohumil Kostohryz)

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.