100 de ani de la nașterea lui Paul Celan
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-ani-de-la-nasterea-lui-paul-celan/

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi Facultatea de Litere din Bucureşti, Secţia Germanistică, au realizat expoziţia CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

Un articol de Liliana Matei|29 mai 2020

Pentru că restricțiile din ultima perioadă nu au făcut posibilă vernisarea propriu-zisă, organizatorii oferă publicului posibilitatea de a parcurge expoziţia deja existentă la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, într-un preview on-line, în două variante – sub formă de video-expoziție, proiect realizat de MNLR, în variantele română-germană, respectiv, română-franceză și, grație Ministerului Federal al Afacerilor Europene şi Internaționale al Republicii Austria, în varianta grafică on-line, în limbile română, germană, italiană şi turcă, versiuni în alte limbi urmând a fi adăugate ulterior.

Proiectul CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern va fi lansat oficial, pe paginile de Facebook ale Muzeului Național al Literaturii Române și Forumului Cultural Austriac București, în data de 1 iunie 2020, începând cu ora 17.00.

Expoziția reunește documente din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române (fondul Alfred Margul-Sperber) și din arhiva personală Petre Solomon, prin amabilitatea fiului său, regizorul Alexandru Solomon, încercând să surprindă scurta existență a poetului, traducătorului și eseistului Paul Celan, parcurgând cele mai importante momente din viața sa, proiectate în contextul istoric.

Printre orașele care vor marca Centenarul Paul Celan prin versiuni în limbile naţionale ale acestei expoziţii se numără Budapesta, Istanbul, Kiev, Paris, Roma, Varşovia, graţie reţelei Forumurilor Culturale Austriece.

Linkurile expoziţiilor vor fi disponibile începând de luni, 1 iunie, ora 17.00.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

19
/05
/15

Statui vivante și spectacole stradale din 9 țări vor umple străzile Clujului între 22 și 24 mai, la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitații de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues și fostul campion european al performance-urilor de același fel, Damian McKinnon.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

05
/05
/15

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti sărbătoreşte 79 de ani de la înfiinţare printr-o serie de evenimente, între care se numără expoziţii, colocvii, recitaluri folclorice, târguri de meşteri populari, dar şi un Festival al culturii thailandeze.