100 de regizori din 100 de țări lucrează online pentru un proiect inedit al Teatrului Național Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-regizori-din-100-de-tari-lucreaza-online-pentru-un-proiect-inedit-al-teatrului-national-craiova/

La Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se desfăşoară, în această perioadă, un proiect internaţional unic în lume: HEKTOMERONUL.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2021

HEKTOMERON a pornit de la celebrul Decameron scris de Boccaccio acum mai bine de 650 de ani,  însă într-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trecem noi astăzi: Florența acelor ani fusese lovită de ciumă și toată lumea trebuia să se izoleze și să fugă din calea morții. Izolarea, teama și moartea erau prezente atunci, în Florența anilor în care Decameronul a fost scris, așa cum sunt prezente și în lumea de acum.

Decameronul cuprinde 100 de povești iar fiecare poveste este transformată, în cadrul HEKTOMERON-ului, într-un spectacol de 14 minute. Aceste micro-spectacole/solo performance se difuzează, câte unul pe zi, în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea etc.  Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

HEKTOMERON a debutat pe 15 ianuarie 2021 și se va desfășura până în 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în “Ziua Hektomeronului”.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii – obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pâna acum au fost difuzate 13 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația, SUA, Slovenia, Burundi, Muntenegru. Urmează ca regizori din Bulgaria, Camerun, Mexic, Republica Moldova, Danemarca, Finlanda, Nigeria, Indonezia, Grecia, Canada, India, Austria, Africa de Sud etc să își prezinte spectacolele.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Episoadele se difuzează în regim de live streaming pe platforma www.hektomeron.com, câte unul pe zi, iar orele de difuzare ale episoadelor se regăsesc atât în website-ul evenimentului cât și în website-ul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova: www.tncms.ro. Important de reținut este că toate episoadele vor rămâne online în platformă, în pagina construită pentru fiecare țară participantă și se vor putea urmări gratuit.

Proiect: HEKTOMERON

Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021

Difuzare: www.hektomeron.com

Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova

Preț: gratuit

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

 

HEKTOMERON / www.hektomeron.com

– PROGRAMUL URMĂTOARELOR EPISOADE –

 

Joi, 28 ianuarie 2021, ora 19:00

Regizor: Alexandra Petrova / Bulgaria

Actor: Iulia Lazăr

Episodul: Ziua 5 . Povestea  8

 

Vineri, 29 ianuarie 2021, ora 18.30

Regizor: Wirsiy Bernard Bongkisheri / Camerun

Actor: Ștefan Cepoi

Episodul: Ziua 8. Povestea 9

 

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, ora 22:30

Regizor: Servando Anacarsis Ramos / Mexic

Actor:  Cătălin Mihai Miculeasa

Episodul: Ziua 9 . Povestea  9

 

Duminică, 31 ianuarie 2021, ora 21:00

Regizor: Petru Hadârcă / Republica Moldova

Actor: Nicolae Poghirc

Episodul: Ziua 3. Povestea 8

Luni, 1 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Anastasia Nørlund / Danemarca

Actor: Geni Macsim

Episodul: Ziua 2. Povestea 4

 

Marți, 2 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Anu Saari / Finlanda

Actor: Alina Mangra

Episodul: Ziua 6. Povestea 7

 

Miercuri, 3 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Adebajo Oluwafemi Israel / Nigeria

Actor: Anca Dinu

Episodul: Ziua 10. Povestea 7

 

Joi, 4 februarie 2021, ora 17:00

Regizor: Riyadhus Shalihin / Indonezia

Actor: Petronela Zurba

Episodul: Ziua 1. Povestea 6

 

Vineri, 5 februarie 2021

Regizor: Artiom Rybakov / Lituania

Actor: Vlad Udrescu

Episodul: Ziua 3. Povestea 7

 

Sambătă, 6 februarie 2021

Regizor: Yiannis Paraskevopoulos / Grecia

Actor: Cerasela Iosifescu

Episodul: Ziua 7. Povestea 8

 

Duminică, 7 februarie 2021

Regizor: Luiza Cocora / Canada

Actor: Iulia Colan

Episodul: Ziua 4. Povestea 5

22
/05
/24

În contextul celei mai importante retrospective Brâncuși din ultimele decenii, deschisă la cunoscutul muzeu parizian Centre Pompidou până la 1 iulie 2024, Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României în Franța, a organizat conferința „Brâncuși Perspective”.

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.