A 60-a ediție a Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită la Naționalul craiovean
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-60-a-editie-a-zilei-mondiale-a-teatrului-sarbatorita-la-nationalul-craiovean/

Ziua Mondială A Teatrului este sărbătorită în 27 martie şi anul acesta a ajuns la cea de-a 60-a ediţie.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2022

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova o va sărbători prin difuzarea înregistrării evenimentului Ziua Hektomeron, o instalație performativă fără precedent, la care au contribuit 100 de regizori din 100 de țări.  Evenimentul va avea loc de la ora 12:00, online, pe website-ul www.hektomeron.com.

Proiectul a fost inspirat din „Decameronul” lui Giovanni Boccaccio și a început în plină pandemie, la jumătatea lunii ianuarie a anului 2021. Timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat în regim de live streaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al acestuia, fiecare episod reprezentând practic una dintre poveștile din „Decameron”.  Astăzi, când teatrele s-au deschis și restricțiile au fost anulate, Naționalul craiovean dorește să închidă cercul izolării pandemice prin readucerea în atenția spectatorilor de teatru din întreaga lume acest proiect născut în vremuri de criză, când izolarea, teama și moartea erau parte dintr-un univers instabil.

Anul trecut, ziua de 21 iunie 2021 a fost considerată Ziua Hektomeron. Spectatorilor le-au fost prezentate toate episoadele, într-un maraton teatral unic în lume. Aceștia au urmărit direct din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului. Însă, mai mult decât atât, cei care au fost în sală nu au văzut  doar un spectacol de teatru, ci un „spectacol al spectacolului”, deoarece pe scenă s-au aflat, la vedere, toate componentele artistice și tehnice care au făcut posibilă difuzarea celor 100 de performance-uri în întreaga lume, de la camere de luat vederi, mixer de sunet, consolă de lumini  până la elemente de recuzită, staff tehnic, echipa de producție.  Evenimentul a durat 25 de ore si 30 de minute și a fost difuzat și în regim de live streaming, în toată lumea.

„Hektomeron rămâne, cu adevărat, un proiect de anvergură unică. Înaltul patronaj al ITI (Institutul Internațional de Teatru) – UNESCO înseamnă încununarea acestei unicități, într-un moment când teatrul – și teatrele – de peste tot se confruntă cu întrebări la limita supraviețuirii. Mai mult decât un blazon oficial, mai important decât orice titlu de glorie, legătura cu ITI-UNESCO aduce Teatrului Național din Craiova recunoașterea unei viziuni fără precedent sau termen de comparație: o sută de artiști din tot atâtea țări ne-au invitat să sărbătorim speranța prin artă, în limba română!

Acest proiect este unic din atât de multe puncte de vedere, nu numai datorită amploarei, magnitudinii sale, fiind un conglomerat  de 100 țări, reunite pentru a celebra teatrul. Este unic, de asemenea, pentru că aduce laolaltă trecutul și prezentul, pe de o parte, și prezentul și viitorul, pe de altă parte. Este un proiect ce implică memoria culturală, fiindcă elogiază moștenirea lui Boccaccio, care a creat această operă literară extraordinară, în circumstanțe dificile pentru umanitate. Și făcând asta, o conectează cu prezentul, cu momentul în care totul pare să fie incert, cu clipele de disperare, cu timpul deznădejdii absolute; și prin readucerea speranței prin cultură cred că acest proiect afirmă puterea teatrului, puterea teatrului ca o formă de artă ce e pusă sub semnul întrebării astăzi, din toate direcțiile posibile, din interior și din exterior”. (Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru)

Proiectul Hektomeron a fost promovat la nivel global de către Ministerul Afacerilor Externe prin misiunile sale diplomatice și de către Institutul Cultural Român, prin rețeaua institutelor culturale din întreaga lume. De asemenea, Comisia Națională a României pentru UNESCO a inclus Hektomeron între manifestările prilejuite de Programul aniversar „România și UNESCO, arc peste timp – 65 de ani de la aderare”.   Hektomeron a fost susținut de către Ministerul Culturii.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.