110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE concertează sub sloganul „Stand with Ukraine”, cu sprijinul ICR Chișinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/110-muzicieni-din-romania-republica-moldova-ucraina-si-ue-concerteaza-sub-sloganul-stand-with-ukraine-cu-sprijinul-icr-chisinau/

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău susţine proiectul ambiţios al Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei, care reuneşte 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina şi UE, sub sloganul „Stand with Ukraine”.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2022

Inițiativa muzicienilor din Republica Moldova și a maestrului Gabriel Bebeșelea este un manifest muzical împotriva războiului și a violenței și are drept scop susținerea tinerilor artiști refugiați din Ucraina și promovarea Anului European al Tineretului.

În cadrul proiectului vor fi organizate cinci concerte de muzică clasică în spații publice din Republica Moldova și România: Sala cu Orgă din Chișinău, Butuceni, Digital Park din Chișinău, Cetatea Tighina și Piața Mare din Sibiu.

Agenda evenimentelor:

22 iulie 2022, Sala cu Orgă din Chișinău – Concert simfonic dirijat de maestrul Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov (vioară). În program: Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, Simfonia nr. 9 „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak și „Dansurile românești” de Bela Bartok. Violonistul Kiril Maximov (R.Moldova/ Spania) va interpreta concertul lui Brahms la un instrument Stradivarius din 1716 ex. Baron Oppenheim din colecția Băncii Naționale a Austriei.
23 iulie 2022, Open Air Butuceni – Concertul de muzică clasică sub bagheta maestrului Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov, va avea același repertoriu ca și cel de la Sala cu Orgă.
27 iulie 2022, Open Air Digital Park, Chișinău. Dirijor: maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.
30 iulie 2022, Open Air Cetatea Tighina, dirijat de maestrul Andriano Marian. Concert în două părți: în prima parte va fi prezentată o selecție de muzică din filme din competiția pentru premiul Oscar, iar în partea a doua vor fi interpretate piesele: Vals de Eugen Doga; Vals de Aurel Andreescu și Melodia de Myroslav Skoryk.
1 august 2022, Open Air Sibiu, dirijat de maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.
Mai multe detalii: www.icr.ro

Citiţi şi:
23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.