Opera Națională București vine pe final de Octombrie cu următoarele propuneri: „Conferințele Operei”, „Opera Vie”, „Trei instrumente. Trei sonorități. O singură vibrație”
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-bucuresti-vine-pe-final-de-octombrie-cu-urmatoarele-propuneri-conferintele-operei-opera-vie-trei-instrumente-trei-sonoritati-o-singura/

Propunerile Operei Naţionale Bucureşti pentru ultima săptămână a lui octombrie: „Conferinţele Operei”, „Opera Vie”, „Trei instrumente. Trei sonorităţi. O singură vibraţie”

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2023

Scena Gândirii, seria de conferințe desfășurate sub cupola Operei Naționale București, revine în stagiunea de toamnă cu un invitat special și cu o temă provocatoare. Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena, va susține marți, 17 octombrie, ora 18:30, prelegerea cu titlul „Opera între comunism și capitalism”. Atât prelegerea, cât și dialogul vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliștii Operei Naționale București, soprana Marta Sandu-Ofrim și tenorul Alin Stoica, acompaniați la pian de Ioana Maxim.

Conceptul „Opera Vie” vă propune pe 20 octombrie, de la orele 18:30, 19:30, 20:30, o seară de eleganță pură și artă vie. Alăturați-vă tinerilor membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” într-un spectacol fascinant, în spațiile fabuloase ale Operei Naționale București. Experimentați magia celor mai faimoase arii de operă, momente de balet, păpușari marionetiști și actori. Lăsați-vă captivanți într-un itinerariu de neuitat.  Nu ratați această mare sărbătoare a muzicii clasice și a creativității.

Sâmbătă, 21 octombrie, ora 18:30, vă propunem recitalul cameral „Trei instrumente. Trei sonorități. O singură vibrație” susținut de către soprana Irina Iordăchescu, având ca invitate speciale pe Mădălina Ioana Petre (chitară clasică) și pianista Liana Mareș, două artiste talentate, sensibile și desăvârșite în harul lor. Concept regizoral Claudia Machedon, prezentator Bogdan Chenciu.

Programul muzical cuprinde lucrări din creația compozitorului italian Paolo Frontini, lucrări cântate în premieră în România de către soprana Irina Iordăchescu la Opera Națională București acum câțiva ani, fiindu-i alături aceeași artistă minunată și colegă, pianista Liana Mareș. În partea de program dedicată duetului voce – chitară, soprana Irina Iordăchescu și chitarista Mădălina Ioana Petre, vor interpreta lucrări ale compozitorilor J. Dowland, G. Frescobaldi, A. Cesti, H. Purcell, G. Paisiello, F. Obradors, C. Guerra Peixe, B. Powell și R. Gnattali, o alăturare de stiluri, stări, trăiri și linii melodice diverse, complexe și cuceritoare, toate având ca misiune revelarea planului spiritual, mijlocită de către instrumentele universului uman prin vibrația care stă la baza a tot ceea ce există în această lume.

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.