Încep călătoriile urban-poetice cu „Tramvaiul Bookurești”
https://www.ziarulmetropolis.ro/119725-2/

ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului continuă implementarea proiectelor câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” cu inaugurarea unui nou eveniment pentru oraş, „Tramvaiul Bookureşti”.

Un articol de Liliana Matei|15 iulie 2022

Iniţiat de Asociaţia „Arta nu muşcă”, „Tramvaiul Bookureşti” propune bucureştenilor cinci călătorii urban-poetice cu tramvaiul de epocă (pe linia 1) în fiecare zi de sâmbătă, în perioada 23 iulie – 20 august 2022.

„Tramvaiul Bookureşti” reimaginează traseul tramvaiului clasic într-o experienţă interdisciplinară, cu lecturi de poezie, momente de muzică și povești despre oraș ce transpun participanţii într-o călătorie prin care redescoperă oraşul dintr-o altă perspectivă.

Într-un regim special de weekend, tramvaiul de epocă din baza serviciului de transport public din Capitală este reactivat pe linia 1. Timp de cinci săptămâni, tramvaiul circulă în fiecare zi de sâmbătă, în perioada 23 iulie – 20 august 2022. Participanţii beneficiază de o călătorie dus-întors, pe ruta Depoul Dudeşti – Bd. Banu Manta – Depoul Dudeşti, fără opriri în staţii. Timp de aproximativ două ore, în intervalul orar 19:00-21:00, călătoria include poveşti şi istorii de pe traseu susţinute de Anita Stere/Ioana Popa – ghizi istorici, lectură şi conversaţii cu poeţi despre poezie, despre relaţia lor cu Bucureşti moderate de Raisa Beicu, Anca Vancu sau Elena Vlădăreanu şi momente muzicale din zona jazz, clasică şi interbelică.

„Tramvaiul Bookureşti” este o continuare a proiectului „Tramvaiul Poeziei din 2019”, câştigător la Gala AFCN pentru inovare. A doua ediţie, prezentată într-un mod cu totul inedit, are scopul de a experimenta artistic mijloace de transport şi de a încuraja publicul larg să se reapropie afectiv de oraşul în care trăiesc, printr-o experienţă poetică urbană atipică.

Biletele pentru călătoria „Tramvaiul Bookureşti” sunt disponibile online pe arcub.ro, bilet.ro şi la casa de bilete ARCUB din strada Lipscani 84-90.

Preţ: 25 de lei (loc pe scaun), respectiv 15 lei (loc în picioare).

PROGRAM „TRAMVAIUL BOOKUREŞTI”:

23 iulie – 20 august 2022 | orele 19:00 – 21:00

Depoul Dudeşti – Bd. Banu Manta – Depoul Dudeşti

Sâmbătă, 23 iulie 2022 

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poeta Simona Popescu

Recital saxofon de Paolo Profeti

Dialog moderat de Raisa Beicu

Poveştile oraşului: traseul liniei 1 – ghid Ioana Popa

Sâmbătă, 30 iulie 2022

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poeta Nora Iuga

Recital violoncel de Mihail Grigore

Dialog moderat de Raisa Beicu

Poveştile oraşului: traseul liniei 1 – ghid Ioana Popa

Sâmbătă, 6 august 2022

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poeta Anastasia Gavrilovici

Recital de muzică interbelică de Corina Sârghi

Dialog moderat de Elena Vlădăreanu

Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea

Sâmbătă, 13 august 2022

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poetul Dan Sociu

Recital harpă de Alice Hristodor

Dialog moderat de Anca Vancu

Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea

Sâmbătă, 20 august 2022

19:00 – 21:00

Lectură şi discuţie cu poeta Cătălina Stanislav

Recital vioară de Mircea Lazăr

Dialog moderat de Anca Vancu

Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea

Aflat la prima ediție, Programul Bucureşti RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraş şi comunitate. Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.

Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureştene şi propun o serie de performance-uri şi intervenţii artistice în spaţiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educaţională, socială şi de integrare, evenimente interdisciplinare şi de arte vizuale şi performative.

O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Mai multe informații despre programul proiectului București RE:imaginat  pot fi accesate pe www.arcub.ro, la secțiunea Finanțare.

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

29
/01
/14

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, va fi publicat în acest an la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

21
/01
/14

Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010.

21
/01
/14

Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura […]

20
/01
/14

Marti, 21 ianuarie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o seară dedicată scriitorului american F. Scott Fitzgerald şi romanelor Marele Gatsby şi Blândetea nopţii, capodoperele literaturii universale, recent apărute în ediţie de colecţie la Humanitas Fiction în traducerea lui Mircea Ivănescu.

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

09
/01
/14

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

06
/01
/14

Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, „Eu, Seinfeld şi tumoarea”, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală”.

03
/01
/14

"Istoria iubirii", de Simon May, cărţi de Orhan Pamuk, Norman Manea şi Julian Barnes, bestselleruri internaţionale, volume de medicină şi despre fotografie sunt doar câteva dintre cărţile lui 2014 - noutăţile editoriale de care cititorii români se vor bucura în acest an.

01
/01
/14

Poetul Traian T. Coşovei a murit miercuri dimineaţă, la ora 9.30, la Spitalul Carol Davila din Capitală, la vârsta de 59 de ani, din cauza unor probleme medicale, a declarat pentru Mediafax Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti.