2.500 de artiști străini și 500 de artiști români, la Festivalul “George Enescu” ediția 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/2-500-de-artisti-straini-si-500-de-artisti-romani-la-festivalul-george-enescu-editia-2015/

După 15 ani de negocieri, Orchestra Filarmonicii din Berlin vine pentru prima oară în România. În premieră, Simfonia a III-a de George Enescu ajunge pe una dintre cele mai importante scene din lume, la Londra

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2014

Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vin la ediția din 2015 a Festivalului “George Enescu”, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România și cel mai puternic promotor al creației și valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu.

Ediția 2015 va avea loc între 30 august și 20 septembrie, la Sala Palatului și Ateneul Român din București și va găzdui 58 de concerte în săli, precum și multe alte evenimente în aer liber, în cadrul ”Pieței Festivalului”, care se va desfășura între 3 și 20 septembrie, și a ”Bucureștiului Creativ”.

Ediția 2015 a Festivalului Enescu aduce în premieră la București, după 15 ani de discuții, Orchestra Filarmonicii din Berlin va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle.

Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnată de prestigioasa revistă britanică “Gramophone” în top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) și votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam – care va concerta de asemenea în cadrul Festivalului Enescu

Dirijorul Simon Rattle

Dirijorul Simon Rattle

2015, pe 19 și pe 20 septembrie.

O orchestra americană de prestigiu vine și ea în premieră în Festival – San Francisco Symphony – și va interpreta și o lucrare de George Enescu.

Festivalul va găzdui 58 de concerte în săli și multe alte evenimente în aer liber, în cadrul ”Pieței Festivalului”, care se va desfășura între 3 și 20 septembrie și a ”Bucureștiului Creativ”, care reunește zeci de artiști și inițiative private și publice deopotrivă.

Celebrul dirijor Zubin Mehta revine în 2015 în Festival, alături de Israel Philharmonic, cu două concerte programate pe 31 august și pe 1 septembrie. Li se alătură formații precum Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din München, Staatskapelle Dresden – dirijată de Christina Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijata de Iona Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo,

Vor fi prezenți în Festival câştigători ai concursului „George Enescu” : Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stănculeasa alături de Agnes Baltsa şi Elisabeta.

Foto: Festivalul “George Enescu” ediția 2015 – festivalenescu.ro

15
/04
/14

Astăzi, uneori folosite în exces, alteori ignorate cu desăvârșire, semnele de punctuație au un rol important de care, adesea, nu suntem conștienți.

15
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... în urmă cu 562 de ani (pe 15 aprilie 1452) s-a născut Leonardo da Vinci, artist, om de știință și inventator, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii? Pentru a nu vă strica această minunată zi, vă prezentăm pe scurt doar 10 curiozităţi despre Leonardo da Vinci:

15
/04
/14

Scurtmetraje regizate de Nicolae Constantin Tănase şi Dorian Boguţă se numără printre titlurile selectate în programul românesc prezentat la Short Film Corner, un eveniment necompetitiv destinat profesioniştilor din cinema care are loc în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

14
/04
/14

În România există puţin peste 30 de cinematografe, 78% din orașele ţării nu au nicio sală de cinema funcțională, iar numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90. APFR şi TIFF au demarat o campanie prin care vor schimbe soarta "Marelui Ecran".

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

14
/04
/14

Lecţia de violoncel, Tarelkin, Acum ori niciodată, Un tramvai numit dorinţă, Oscar şi tanti Roz, Mobilă şi durere, Mă mut la mama, Parchează maşina la Harvard!, Trei piese scurte fără sex - iată câteva dintre spectacolele pe care le puteţio vedea în această săptămână la teatrele din Capitală.

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.