„2 camere cu nisip”, expoziție – Dragoș Galgoțiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/2-camere-cu-nisip-expozitie-dragos-galgotiu/

Foaierul şi holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfăşurării FNT-29, spaţiul unei expoziţii despre arta şi viaţa unui artist complex şi plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informaţia intenţionat-fragmentară, amestecată cu melancolie şi decadenţă…

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2019

Expoziția „2 camere cu nisip – spectacole, desene, obiecte, prieteni, Dragoș Galgoțiu” va fi vernisată pe 19 octombrie, ora 18:00 în Galeria Odeon (foaierul Sălii Studio).

„Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la primul meu spectacol, «Neînțelegerea» de Camus, montat la Teatrul din Sibiu în 1979. Pentru că a trecut atât de mult timp, pentru că am trăit intens entuziasmul și iluzia experienței teatrale împreună cu prietenii mei, pentru că am văzut și am trăit teatru și ca spectator de și mai mult timp (mama mea fiind actriță a Teatrului Național din Cluj), pentru că dincolo de teatru au existat și alte arte care m-au sedus și pe care le-am practicat (am început să cioplesc piatră de la 11 ani în atelierul lui George Apostu), ocazia unei priviri asupra experiențelor trăite e plină de melancolie…

De aceea, căutând imagini, amintindu-mi de oamenii cu care am imaginat împreună, încercând să înțeleg acum ce am făcut și cine sunt, văd dincolo de imagini, văd ceea ce pare invizibil, văd farmecul și deriziunea aventurii mele artistice ca pe un spectacol, un spectacol fragil și încărcat de emoțiile mele și ale celor cu care am imaginat”, spune Dragoș Galgoțiu.

Printuri șifonate, scrise de mână, fotografii cu passe-partout atinse de notații ale clipei, imagini – pietre de hotar ale unui parcurs artistic alături de mentori și prieteni: Vlad Mugur, Aureliu Manea, Cătălina Buzoianu, Andrei Both, Vittorio Holtier, Lia Manțoc, Doina Levintza…  Fotografii înrămate, schițe de decor, un dulap Biedermeier, cu ușile deschise, adunând obiecte aparținând artistului – un univers amintind de șifonierul din „Livada de vișini”. Imaginile, obiectele, emoțiile – toate sunt supuse fanării; inclusiv proiecțiile video, sau colajele de muzici de scenă și sunete fracturate, bruiate – toate acestea sunt supuse invaziei nisipului…

„…poate ar trebui spus ceva despre nisip, nisipul în care stau obiecte, nisipul real care există în expoziție, dar și despre faptul că totul e nisip: imaginile, spectacolele, amintirile, fragila noastră existență și memoria aventurilor imaginative, experiența teatrală e nisip, gândurile și imaginile sunt nisip. Este o expoziție despre nisip…”, mai spune Dragoș Galgoțiu

Expoziția va fi deschisă în perioada 19 octombrie – 17 noiembrie 2019, la Galeria Odeon, Sala Studio.

Expoziția va fi urmată de spectacolul „Kafka. 5 Vise”, după texte de Franz Kafka, regia Dragoș Galgoțiu, selectat în ediția din 2016 a Festivalului Național de Teatru.

16
/12
/22

Sticla, lemnul, metalul și lutul au fost în această toamnă super-puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina, care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, a doua etapă din cadrul „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă.

07
/12
/22

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociația Entuziart își deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din București oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a își expune creațiile in cadrul unei expoziții de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.

02
/12
/22

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București și cu Uniunea Arhitecților din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

28
/11
/22

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.