20 de ani de „Garantat 100%”
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-ani-de-garantat-100/

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2019

Vom continua să vorbim într-un ritm normal, într-o limbă română cât mai corectă, ne vom respecta invitaţii, dar nu vom ocoli nici o întrebare care poate lămuri ceva”, Cătălin Ştefănescu, realizator Garantat 100%, de la TVR 1

„Pur şi simplu le mulţumesc tuturor celor care ne văd, ne susţin şi ne sunt alături. Şi-i aşteptăm cu drag pe cei care ne vor descoperi de-acum încolo. Ne revedem pentru începutul noului sezon pe TVR 1, duminică, 6 octombrie, ora 23.00, la o discuţie cu una dintre cele mai cunoscute psihoterapeute din lume, Esther Perel. Vă mulţumim pentru încrederea pe care ne-aţi oferit-o până acum! Avem nevoie de ea şi de acum încolo”, se adresează Cătălin Ştefănescu telespectatorilor emisiunii Garantat 100% de la TVR 1, la începutul noului sezon.

„Şi vă promitem că rămânem o alternativă la multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul nostru. Vom continua să vorbim într-un ritm normal, într-o limbă română cât mai corectă, ne vom respecta invitaţii, dar nu vom ocoli nici o întrebare care poate lămuri ceva.

Vă vom propune şi de aici încolo subiecte şi invitaţi care lasă în urma lor gânduri asupra cărora merită să revenim, să medităm, sau să le preluăm şi să le continuăm în discuţiile cu prieteni şi cunoscuţi”, mai adaugă realizatorul şi prezentatorul întâlnirilor memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii.

Întrebat ce reprezintă Garantat 100% în peisajul media, Cătălin ne-a răspuns: „o emisiune de cultură vie, care vorbeşte şi despre literatură, dar şi despre igienă personală sau voluntariat, despre teatru, film, muzică, dar şi despre mediul înconjurător, etică, ştiinţă şi tehnologie. Pentru că toate astea înseamnă cultură.”

Şi invitaţii noului sezon Garantat 100% vor fi foarte diferiţi, pentru a acoperi cât mai multe domenii şi gusturi:

„De la faimoasa psihoterapeută Esther Perel, pînă la Mihail Şîşkin, cel mai apreciat scriitor rus de la ora asta, de la colegii din TVR, Laurenţia Axente şi Dragoş Smărăndescu, autorii unei călătorii fascinante, cu un Van, în Iran şi în fostele republici sovietice din Asia Centrală, şi de la excelentul jurnalist Vlad Mixich, care vorbeşte despre frica de spital în România, şi despre problema culturală a felului în care vedem ideea de sănătate în societatea noastră, până la legendara Li Edelkoort, o specialistă apreciată la nivel mondial în modă, design şi tendinţe ale modului nostru de viaţă.

Garantat 100%

Aş aminti însă şi o discuţie, care sper să fie de interes pentru cei care ne urmăresc, despre arhitectură şi felul în care înţelegem acest cuvânt în România de azi, cu Thomas Vonier, preşedintele Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, şi cu Alexandru Găvozdea, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România. Deloc în ultimul rând, propunem şi o ediţie la care ţinem foarte tare, al cărei invitat este criticul de artă Pavel Şuşară, cel care încearcă să ni-l explice pe Constantin Brâncuşi, în aşa fel încât cu toţii să rămânem cu ceva limpede şi viu în minte, despre omul şi marele artist care a marcat istoria sculpturii contemporane” – Cătălin Ştefănescu.

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

Foto: Garantat 100%, Catalin Stefanescu – tvr.ro

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

24
/02
/21

Începând cu data de 1 Martie 2021, spațiul expozițional din Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Intercontinental) se va anima din nou, găzduind o amplă expoziție cu lucrările artistului ION OLARU, scenograful-pictor, autorul a zeci de scenografii de televiziune, de teatru, dar și de scenografie pentru filme de animație, totodată pictor, făuritor de icoane sau de surprinzătoare ”micro-monumente ale armoniei universale”(cf. Corneliu Antim, critic de artă), elaborate dintr-un material inedit… tărtăcuța!

23
/02
/21

Pășiți într-o lume de peisaje vibrante, fotografii asociate cu elemente chimice, refractografii și obiecte vopsite cu Vantablack, cel mai negru negru, odată cu prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Alpher-Bethe-Gamow va putea fi vizitată între 6 martie și 8 mai 2021.

23
/02
/21

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiți sau să redescoperiți expoziția „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“, noua expoziție virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală din Republica Moldova și România.

23
/02
/21

Galeria Sector 1 inaugurează programul curatorial al anului 2021 alături de Kunsthalle Bega, cu expoziția Sensul Sculpturii, artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin, curator Liviana Dan.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

17
/02
/21

Galeria Estopia a deschis pe 11 februarie expoziția de grup „Innocence”, care prezintă lucrările a opt artiști – Angela Bontaș, Lucian Brumă, Andrei Ciurdărescu, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Antonina Manda și Ada Muntean. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 aprilie.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.