20 de trupe și peste 90 de artiști în programul Gărâna Jazz Festival XX 
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-trupe-si-peste-90-de-artisti-in-programul-garana-jazz-festival-xx/

Gărâna Jazz Festival se pregăteşte de ediţia cu numărul 20. Cinci zile de muzică şi evenimente culturale stabilesc coordonatele celui mai intens maraton de jazz din această vară, care va avea loc între 7 şi 11 iulie, în Munţii Semenic.

Un articol de Liliana Matei|15 mai 2016

Programul ediției aniversare Gărâna e construit ca un ecou al ultimilor 20 de ani de concerte, aducând împreună prezențe legendare ca Jack DeJohnette, dar și tineri artiști contemporani, într-un mix dens și vibrant.

Noi prezențe în line-up-ul Gărâna

Jazz-ul est-european și balcanic își aduce reprezentanții cei mai de seamă pe scenele Gărâna. Wojtek Mazolewski, artistul care a pus jazz-ul în mainstream-ul muzicii poloneze și apoi pe scenele marilor festivaluri internaționale, se numără printre cele mai recente nume confirmate în line-up. Cu sprijinul Institutului Polonez din România, Wojtek Mazolewski va cânta pe scena din Poiana Lupului pe 8 iulie, alături de excentricul quintet format din Wojtek Mazolewski (chitară bass), Joanna Duda (clape) Oskar Török (trompetă), Marek Pospieszalski (saxofon, clarinet) și Jakub Janicki  (tobe).

Grupul Eyot (Serbia), supranumit de presă ”nirvana jazz-ului European”, concertează pe scena din Poiana Lupului, vineri, 8 iulie. Dejan Ilijić  (pian),  Slađan Milenović (chitară),  Miloš Vojvodić (tobe) și  Marko Stojiljković (chitară bas) și-au consolidat un stil unic  prin mixul de pian clasic, elemente folk est-europene și fusion electronic.

Tot pe lista de nou-veniți se află și americanul  Kurt Rosenwinkel, descris de Chicago Tribune ca ”unul dintre cei mai aclamați chitariști internaționali din generația artiștilor sub 50 de ani”, alături de Tim Motzer (chitară) și Gintas Janusonis (tobe), ce vor concerta pe 9 iulie în Poiana Lupului.

Sâmbătă, 10 iulie, scena principală va găzdui prezența bandului de origini elvețiene   Rusconi, condus de pianistul elvețian Stefan Rusconi. Prezent pentru prima dată în România cu sprijinul fundației Pro Helvetia, grupul Rusconi promite un concert ce combină stilul free-rock, noise, groove și electronica.

Din Finlanda vine amestescul exploziv de jazz progresiv și experimental, pus în scenă de acordeonul lui Kimmo Pohjonen, tobele lui Patt Masteloto și chitara lui Trey Gunn, în formula trio-ului  KTU. Pe scena din Poiana Lupului va concerta și norvegianul   Arild Andersen, cel mai popular basist de jazz al Norvegiei, alături de Tommy Smith (saxofon), Helge Lien (pian) și Paolo Vinaccia (tobe).

Programul complet poate fi consultat pe  www.garana-jazz.ro.

Jazz ”fabricat în România” la Hanul La Răscruce și Biserica Catolică Văliug

Cele mai curajoase proiecte de jazz românesc ocupă un loc de seamă la Gărâna 2016. Printre acestea se numără Raul Kusak, Sebastian Spanache Trio, Jazzybit, Nicu Patoi & Platonic Band sau TROMPETRE, grup inedit al cărui miez este trompetistul timișorean Petre Ionuțescu, alături de prietenii Artur Balogh (chitară bass), DJ-ul Alin Constantin (K-lu), percuționistul Sergiu Catană și Gabriel Almasi (chitară). Experimente muzicale românești la cea  mai înaltă calitate vor putea fi descoperite de public în 2 locații inedite: scena Hanul la Răscruce și scena amenjată în biserica catolică din satul Văliug.

Trei scene și 90 de artiști la ediția aniversară

Într-o formulă concentrată pe durata a cinci zile, Gărâna Jazz Festival 2016  pune în valoare moștenirea naturală a împrejurimilor spectuloase în care se desfășoară festivalul. Muzica se va auzi pe trei scene, amenajate în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserca Catolică din satul Văliug. Printre artiștii ce vor cunoaște publicul român între 7 și 11 iulie se numără Jack Dejohnette (USA), Yuri Honing Acoustic Quartet (Olanda), Kari Ikonen Trio (Finlanda/ Armenia), Magnus Öström Band (Suedia), FOOD (Marea Britanie, Norvegia),  Nils Petter Molvær Quartet (Norvegia) și  Louis Sclavis Trio (Franța).

 

Biletele pentru pot fi cumpărate online, pe site-ul  biletmaster.ro, în trei variante:  bilet de 1 zi, la prețul de 90 de lei,  festival pass pentru 4 zile, la prețul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la prețul de 400 de lei. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate și la fața locului, din Poiana Lupului, în limita locurilor disponibile.

 

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/08
/15

Pe 20 august 1980, bărbații din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulți tineri și mai puțin tineri au reușit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale și dacă totuși erai ghinionist era imposibil să nu găsești un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui... Joe Dassin.

20
/08
/15

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.

20
/08
/15

Cea de-a 33-a ediţie a Întâlnirilor SpectActor, un proiect iniţiat în anul 2009 la Teatrul Naţional Marin Sorescu, va beneficia de prezenţa unui oaspete de prim rang al muzicii şi culturii europene, Ioan Holender.

20
/08
/15

Opera Națională București organizează în perioada 19 – 22 august a.c. cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, competiţie acreditată de Federația Mondială a Concursurilor Internaționale de Muzică.