210 ani de la nașterea lui CHOPIN: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră la SALA RADIO
https://www.ziarulmetropolis.ro/210-ani-de-la-nasterea-lui-chopin-concertul-nr-1-pentru-pian-si-orchestra-la-sala-radio/

La împlinirea a 210 ani de la naşterea lui CHOPIN, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră creat de celebrul muzician romantic va fi interpretat vineri, 7 februarie  (19.00), la Sala Radio, de către pianistul TOMA POPOVICI, alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2020

Considerat un ”poet” al pianului, Chopin a scris ambele sale concerte de pian în jurul vârstei de 20 de ani și ulterior s-a concentrat doar asupra partiturilor ”miniaturale” dedicate acestui instrument pe care l-a adorat (balade, nocturne, valsuri, mazurci, poloneze, sonate, fantezii ș.a.). Primul concert pentru pian a fost interpretat chiar de Chopin, în octombrie 1830, anul în care compusese lucrarea, la Teatrul Național din Varșovia, unul dintre evenimentele sale de rămas-bun înainte de a părăsi Polonia natală pentru a se stabili definitiv la Paris.

Evenimentul va fi dirijat de tânărul dirijor născut în România ANDREI FEHER, absolvent al Conservatorului din Montréal, ce a fost numit director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra (Ontario – Canada) la doar 26 de ani (poziție pe care o ocupă din august 2018).

Concertul de la Sala Radio prezintă publicului și două lucrări semnate de compozitorul ceh ANTONÍN DVOŘÁK: uvertura În natură și poemul simfonic Fusul de aur. Poemul este bazat pe o suită de balade inspirate de folclorul ceh, ce povestesc despre dragostea dintre un rege și o fată simplă și premiera lucrării a avut loc la Londra, în 1896, sub bagheta legendarului dirijor Hans Richter.

ANDREI  FEHER a fost asistent al dirijorului Fabien Gabel la Orchestra Simfonică din Québec și al dirijorului Paavo Järvi la Orchestre de Paris, unde a mai avut prilejul de a colabora cu alţi maeştri ai baghetei dirijorale, ca Zubin Mehta sau Valery Gergiev.

În anul 2013 a dirijat concertul final al festivalului Young Prague, iar în anul 2014 a preluat locul celebrului dirijor Yannick Nézet-Séguin, în cadrul unui concert al Orchestrei Métropolitan din Montréal, moment ce a deschis seria colaborărilor sale cu această orchestră. În stagiunea 2015-2016 a fost reinvitat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Québec, al Orchestrei Métropolitain precum şi al apreciatei Orchestre de Paris, prezentând repertorii ce au inclus Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi lupul de Prokofiev, Till Eulenspiegel de R. Strauss. Stagiunea 2016-2017 a marcat debutul dirijorului Andrei Feher alături de Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Montréal Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Kitchener Waterloo Symphony Orchestra. În plus față de continuarea colaborărilor cu ansamblurile menționate, în stagiunea 2017-2018 Andrei Feher a fost invitat să dirijeze Edmonton Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Orchestre Nationale d’Île de France.

Andrei Feher, foto: Matthieu Gauchet

Pianistul TOMA POPOVICI a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, după care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universităţii din Boston. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional George Enescu (1998 şi 2011), la Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 şi 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 şi 2011), precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti.

Mare iubitor al muzicii de cameră, pianistul Toma Popovici este membru fondator al „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al „Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws ş.a.

Toma Popovici a realizat frecvent înregistrări pentru Radio România și în perioada 2004 – 2007 a înregistrat o serie de cinci discuri pentru compania Hammond GMAC.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.