25 de ani de la căderea comunismului – Baricada culturală / Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ani-de-la-caderea-comunismului-baricada-culturala-radio-romania-cultural/

În vremea comunistă, românii beneficiau de doar două ore de program pe seară, în special de propagandă. La 25 de ani de la căderea comunismului, pe site-ul Radio România Cultural, privim această perioadă cu ochii larg deschişi ai libertăţii şi cu detaşarea unui sfert de secol de democraţie.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

25 de ani de la căderea comunismului / Proiectul Baricada Culturală, lansat de Radio România Cultural, propune o premieră pe piața românească: un program video online de două ore aşa cum se întâmpla în acea vreme..

In fiecare seară, de la ora 22,00, pe siteul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice și documentare tematice vor aminti publicului de perioada comunismului în întreaga Europă de Est și chiar în Coreea de Nord.

Seria de proiecții online va începe duminică, 9 noiembrie, chiar în ziua în care, acum 25 de ani, cădea Zidul Berlinului, un si25 de ani mbol al separării și opresiunii comuniste.

De la ora 22,00, publicul Radio România Cultural va putea urmări online, cu sprijinul DocuArt, două producții: “Afacerea Tănase”, în regia lui Ionuț Teianu, și “În spatele cortinei”, în regia lui Bogdan Mustață.

Documentarul “Afacerea Tănase” este o producție care reconstituie celebra scenă de spionaj, numită de presa franceză “Afacerea Tănase”. Personajele principale sunt disidenții Virgil Tănase și Paul Goma. Documentarul dezvăluie fața ascunsă a României ceaușiste în planul relațiilor externe, precum și mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanților.

Cea de-a doua producție difuzată online pe www.radioromaniacultural.ro chiar în ziua împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului este “În spatele cortinei”. Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali.

Proiectul “Baricada culturală” are și o importantă componentă de conținut onair. În perioada 9 noiembrie – 22 decembrie, pe toate frecvențele FM naționale dar și online, Radio România Cultural va 25 de ani difuza dezbateri cu principalii actori culturali ai revoluției de acum 25 de ani, documentare audio tematice, interviuri cu tineri născuți în anul 1989 și înregistrări document cu personalități ale lumii culturale care au murit în închisorile comuniste.

Startul on-air al proiectului “Baricada culturală” va avea loc tot pe 9 noiembrie cu două producții audio tematice.

De la ora 18,30, vom difuza un documentar realizat de Daria Ghiu, dedicat celor 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. O lecție de rememorare și o privire retrospectivă asupra anilor care au trecut.

Cum a început totul? Cum s-a împărțit lumea în două? Cum a trăit această anomalie un oraș precum Berlinul și locuitorii lui? Cum a fost ziua de 9 noiembrie 1989? Ce s-a întâmplat apoi cu Berlinul anilor ’90 și 2000?

O poveste despre Europa, despre ziduri și spații ale nimănui, cu participarea lui Marius Babias, directorul Neuer Berliner Kunstverein din Berlin, și a artistei Hito Steyerl, cea care, în anul 1998, a realizat filmul Die Leere Mitte, despre Potsdamer Platz, așa-numita „fâșie a morții”, aflată pe granița dintre Est și Vest.

Foto: 25 de ani de la căderea comunismului, Baricada culturală, Radio România Cultural – radioromaniacultural.ro

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.