25 de ani de la moartea lui Jean Negulesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ani-de-la-moartea-lui-jean-negulesco/

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare şi singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viaţă pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2018

Jean Negulesco a devenit celebru după ce a regizat „How To Marry a Millionaire” (1953), care a adus unul dintre cele mai puternice trio-uri feminine de pe marile ecrane la acea vreme: Marilyn Monroe, Lauren Bacall si Betty Grable.

Jean Negulesc

Marilyn Monroe, Lauren Bacall si Betty Grable, în „How to Marry a Millionaire”, regia Jean Negulesco,,1953

Cineastul era cunoscut în acea perioada si ca un mare playboy, după ce fusese în atenția tabloidelor cu aventura pe care a avut-o cu Maryrlin Monroe.  Despre aceasta, celebrul regizor obişnuia să spună: “Este visul împlinit al oricărui bărbat din lume. Este femeia cu care visezi şi trebuie să-ţi înşeli nevasta!”.

Jean Negulescu  s-a născut în Craiova la 29 februarie 1900, în familia unor negustori înstăriţi.

Evenimentul decisiv care l-a împins să urmeze o carieră artistică a fost realizarea unui portret al lui George Enescu, care i-a plăcut atât de mult maestrului, încât i-a oferit un preţ considerabil pentru el.

În ciuda înclinaţiilor artistice evidente ale tânărului Jean, tatăl îl trimite să studieze economia la Paris, la Academia Julian. Fiul însă nu onorează foarte des cursurile academiei. Se împrieteneşte în schimb cu Tristan Tzara, Brâncuşi, Modigliani şi Soutine şi îşi continuă căutările artistice.

Supărat că fiul său nu urmează o carieră solidă de economist, tatăl îi întrerupe orice sprijin financiar. Pentru a rămâne la Paris, Jean lucrează seara în restaurante, spălând

Sophia Loren, în „Boy on a dolphin” regia Jean Negulesco, 1957

vasele, în timp ce ziua copiază operele marilor maeştri în muzee, cópii pe care le vinde la preţuri derizorii.

În 1927 se mută la New York pentru că se căsătoreşte cu o americancă.

După ce divorţează şi se mută în California, începe să lucreze ca scenarist şi asistent de regie la Hollywood. Angajat apoi pentru trei ani la Paramount Pictures, este mai întâi scenarist colaborator şi apoi regizor.

Primul lungmetraj apare în 1941 şi este intitulat „Singapore Woman“. Succesele încep să se ţină lanţ, odată cu „The Mask of Dimetrios“: „Jonny Belinda“ (1948), pentru care Jane Wyman a fost răsplătită cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, „Three Came Home” (1950) cu Claudette Colbert şi „Daddy Long Legs”(1954) cu Fred Astaire.

Intră apoi în studiourile „20th Century Fox“, unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, „Hello-Good-Bye“ şi „The Invincible Six“.

Foto: Jean Negulesco – facebook

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.

01
/10
/15

Actrița și cântăreața Julie Andrews, a cărei voce cristalină a făcut-o să devină cea mai celebră dădacă din istoria filmului, a împlinit 80 de ani!

01
/10
/15

Una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune împlineşte 69 de ani. Anul acesta, Coca Bloos a primit trofeul Gopo pentru întreaga carieră.

30
/09
/15

Eugen Gyemant, unul dintre cei mai de succes tineri regizori de teatru din România, debutează, în această toamnă, ca actor de film şi pregăteşte un nou spectacol. Lungmetrajul "Autoportretul unei fete cuminţi", în care Eugen Gyemant îşi face debutul ca actor, poate fi văzut, începând din weekendul trecut, în cinematografele din toată ţara.

30
/09
/15

Astăzi debutează cea de-a 4-a ediție a București Docuart Fest, singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, ce urmează să aibă loc la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului. Docuart Fest 2015 se desfășoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere.

29
/09
/15

Renumita actriță, regizoare și scenaristă franceză Emmanuelle Bercot vine pentru prima dată în România, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie), pentru a-și prezenta filmul La Tête haute, același care a deschis festivalul de pe Coasta de Azur.

29
/09
/15

Dacă vreţi să (re)vedeţi ce s-a realizat valoros în ultimul an în România în materie de documentar de cinema, documentar studenţesc sau documentar de televiziune, cea de-a patra ediţie a Docuart Fest (30 septembrie–4 octombrie) e cea mai bună ocazie, aşa cum ne explică şi Daniela Apostol, directoarea festivalului.

29
/09
/15

Cunoscut publicului din România pentru rolurile sale din teatru (în prezent joacă în peste 20 de piese în București și în țară), televiziune ("În derivă", HBO) și cinematografie ("Italiencele", "Restul e tacere" etc.), Vlad Zamfirescu, a încheiat de curând filmările la lungmetrajul “Secretul Fericirii”, unde se află în dublă postură: regizor și actor.

29
/09
/15

La mijlocul lunii octombrie, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiție, organizat anual de Goethe-Institut București. Ediția din acest an, 16-22 octombrie, vine cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepție: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaști germani până la creații semnate de regizori consacrați, de la povești intime la scenarii cu largi implicaţii sociale.

28
/09
/15

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort va avea loc în perioada 15-18 octombrie. Proiecția de deschidere va avea loc pe 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.

26
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Cele mai devastatoare imagini din „Amy”, documentarul despre Amy Winehouse, sunt cele în care chipul expresiv - frumos prin imperfecţiunea sa - şi corpul firav al solistei sunt transfigurate radical de vecinătatea înfiorătoare cu moartea, din cauza drogurilor tari şi a alcoolului în exces.

25
/09
/15

Ediția a 4-a a festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest debutează pe 30 septembrie cu o proiecție în premieră în cadrul galei de deschidere la Cinemateca Eforie. Accesul la Gala de deschidere se face pe baza completării unei invitații online. 

24
/09
/15

Agresat de: soția depresivă, amanta posesivă, fiul parazit, menajera prea curioasă, vecinul intruziv, el vrea doar... O oră de liniște. După « Les VisIteurs » și « "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?"», o nouă comedie, în cinematografe, cu Christian Clavier.