27 ianuarie în cultură – Florin Piersic, Mozart, Lewis Carroll, Salinger
https://www.ziarulmetropolis.ro/27-ianuarie-in-cultura-florin-piersic-mozart-lewis-carroll-salinger/

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului „De veghe în lanul de secară” – unul dintre cei mai influenţi scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace şi nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârşitul vieţii sale.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului „De veghe în lanul de secară”? Unul dintre cei mai influenți scriitori americani, Salinger nu a mai publicat nimic din anul 1965 și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

1756 – S-a născut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac, recunoscut ca unul dintre cele mai mari genii ale omenirii. În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe și profunzime. În 1862 Ludwig von Köchel a clasificat și catalogat compozițiile lui Mozart, fiind numerotate cu mențiunea KV (Köchel-Verzeichnis = catalogul Köchel). Ultima sa creație, Requiem-ul, are numărul 626. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter.

1823 – S-a născut compozitorul francez Edouard Lalo, a cărui creaţie a cuprins operă, simfonii, concerte pentru vioară şi violoncel.

1832 – S-a născut scriitorul Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră. Scrierile sale cele mai apreciate fiind: Alice în Țara Minunilor (Alice`s Adventures in Wonderland) (1865) și Alice în Țara Oglinzilor (en) (Through the Looking Glass) (1872).

27 ianuarie

Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll (27 ianuarie 1832 – 14 ianuarie 1898)

1901 – A încetat din viaţă compozitorul italian Giuseppe Verdi, celebru pentru extraordinarele sale operel: „Aida”, „Rigoleto” sau „Trubadurul”. Verdi a fost unul dintre cei mai apreciați compozitori italieni de muzică de operă, dar și unul dintre cei mai prolifici creatori de muzică – 28 opere. A trăit 88 de ani, compunând până la vârsta de 80 de ani, când a dat lumii ultima sa creație, Falstaff.

1902 – S-a născut chimistul Ilie G. Murgulescu, preşedinte al Academiei Române între anii 1963-1966.

1903 – A fost fondată, la Bucureşti, „Confederaţia Patronală UGIR”, propunându-şi dezvoltarea economică şi modernizarea societăţii româneşti

1936 – S-a născut actorul  Florin Piersic, unul dintre cei mai îndrăgiți și aclamați actori români din toate timpurile. Generaţii întregi au trăit aventurile prin care a trecut unul dintre cele mai îndrăgite personaje interpretate de el, Mărgelatu. Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat actorul născut la Cluj se numără „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Visul unei nopti de iarnă” şi „Străini în noapte”, specatcolul ales pentru aniversarea celor 77 de ani de viaţă.

Scenetă cu Florin Piersic și Dem Rădulescu – Haiducii

1945 – Cel de al Doilea Război Mondial: Sunt eliberate lagărele de concentreare naziste de la Auschwitz şi Birkenau. În multe ţări în această zi sunt comemorate victimele nazismului.

1997 – Scriitorul Dinu Săraru a lansat ediţia definitivă a „Trilogiei ţărăneşti”, carte care cuprinde trei volume: „Nişte ţărani”, „Iarba vîntului” şi „Crimă pentru pămînt”.

2009 – A murit scriitorul american John Updike, recompensat cu două premii Pulitzer. Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel puţin zece volume de nuvele şi 25 de romane, printre care se numără celebra lui saga „Rabbit”, apărută între anii 1960 şi 1990. De altfel, romanele „Rabbit is Rich” (1981) şi „Rabbit at Rest” (1990) i-au adus două premii Pulitzer pentru literatură, în 1982 şi 1991.

Foto cu 27 ianuarie, Florin Piersic, Lewis Carroll – cinemagia, wikipedia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.