30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului. Concertul aniversar „Muzica viitorului, o punte spre Europa de Est”, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/30-de-ani-de-la-caderea-zidului-berlinului-concertul-aniversar-muzica-viitorului-o-punte-spre-europa-de-est-la-ateneul-roman/

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian.

Un articol de Liliana Matei|31 octombrie 2019

În program vor fi Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dan Dediu, în primă audiţie, şi Simfonia nr. 1 în do minor op.68 de Johannes Brahms. Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dan Dediu, unul dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani, este o lucrare compusă special pentru turneul „Muzica viitorului – o punte spre Europa de Est“. Dan Dediu a conceput acest concert pentru violoncel ca pe o piesă de repertoriu – o lucrare ludică, nepretențioasă și agreabilă, ale cărei părți povestesc pe cale muzicală o istorie captivantă. În mod obișnuit, Dan Dediu se folosește foarte puțin de muzica tradițională românească, dar există momente când apelează la această comoară muzicală. Astfel, partea a patra a concertului pentru violoncel a devenit – după cum susține compozitorul însuși – o combinație între cele Șase dansuri populare românești ale lui Béla Bartók și filmul lui Quentin Tarantino Pulp Fiction. Câteva pasaje ale concertului au luat naștere din colaborarea strânsă cu violoncelistul Mircea Marian.

Turneul se desfăşoară sub patronajul ambasadorului Republicii Federale Germania în România, Cord Meier Klodt, şi al ambasadorului României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu.

Dan Dediu a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Creația sa conține peste 130 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: patru simfonii şi alte piese pentru orchestră, cinci concerte, patru cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, trei opere. A obținut premii naţionale şi internaţionale de compoziţie şi interpretare, precum şi prin comenzi ale diferitelor festivaluri, ansambluri şi interpreţi renumiţi. De asemenea, a publicat două monografii, un volum de eseuri, precum şi multe studii, articole şi conferinţe. Între 2003 şi 2006 a realizat pentru TVR 88 de episoade din serialul de iniţiere muzicală „Aventura sunetelor”. Posedă experienţă managerială ca director artistic al festivalului Săptămâna Muzicii Noi şi al festivalului Profil. Dan Dediu este profesor de compoziţie, a fost şeful catedrei de compoziţie din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi directorul artistic al ansamblului Profil. Sonoritatea tipică a compoziţiilor sale este definită de mai multe elemente: staccato capricios, imprevizibile schimbări de dispoziţie, intersecţii de temporalităţi, imagistică asociativă bogată, motive melodice pregnante şi memorabile, definiţii psihologice precise realizate numai cu câteva sunete.

Laurent Wagner și-a început studiile în orașul natal, Lyon, și le-a continuat la Paris (pian, fagot, compoziție și muzică de cameră), înainte de a deveni membru în anul 1982 în grupa de capelmaiștri a profesorului Karl Österreicher la Facultatea de muzică din Viena. După câțiva ani în care a activat în calitate de corepetitor și capelmaistru la teatrele din Heidelberg, Gelsenkirchen și Wuppertal și ca maestro interno la Gran Teatre del Liceu în Barcelona, a devenit vicedirector general muzical la Teatrul din Dortmund. Apoi, în 1994 a fost numit Director general muzical la Teatrul de Stat din Saarbrücken. Funcția sa ulterioară de director și dirijor șef al Operei din St. Gallen i-a adus repertoriul italian în centrul activității sale. Parcursul său profesional l-a condus mai apoi către Dublin, unde a devenit dirijor principal al Orchestrei Radio Irlandeze, unde a gestionat și numeroase producții de operă la Opera Ireland, printre care și premiera operei Salome de Richard Strauss. Din 2006, se dedică tot mai mult formării tinerilor cântăreți. Astfel, între 2006 – 2007, a predat la International Vocal Arts Institute din Tel Aviv. Din 2013, coordonează o grupă de dirijori la Conservatorul din Rennes. Pentru numeroasele merite în îndelungata sa carieră ca ambasador al muzicii franceze, lui Laurent Wagner i s-a decernat titlul de Chevalier de l‘Ordre National du Mérite de către președintele Franței. Din stagiunea 2013-2014, Laurent Wagner este director general muzical al Teatrului Altenburg Gera.

Mircea Marian este licențiat în violoncel și absolvent al cursurilor de master ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. În prezent, este doctorand în cadrul aceleiași instituții, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Dediu, solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio a Societății Române de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, 4Cellos, Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil. A câștigat numeroase premii. Pe parcursul carierei sale artistice a studiat și a susținut recitaluri, alături de muzicieni de prestigiu, precum Marin Cazacu, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Frans Helmerson. Mircea Marian a susținut concerte în calitate de solist, alături de Orchestra de Cameră Radio București, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist, cât și alături de Duo Cello Jaya. A participat la masterclassuri și festivaluri precum: Isa16 – International Summer Academy, SoNoRo Interferențe, Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, Festivalul Enescu și muzica lumii.

01
/04
/19

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 6 aprilie 2019, spectacolul „Tosca” de Giacomo Puccini. Regia, decorul, costumele și light design-ul poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga, iar corul de copii de către Smaranda Morgovan. Asistenți de regie Claudia Machedon și Paula Gherghe.  

31
/03
/19

Nicu Alifantis și FragileBand anunță un turneu național excepțional: Memorabilia, o călătorie emoționantă în muzica de teatru pe care a scris-o pentru spectacolele unora dintre cei mai importanți regizori români.

29
/03
/19

Cvartetul Ad Libitum, ansamblul cu o istorie de peste 30 de ani, care a obținut cele mai importante premii internaţionale pentru cvartet – Marele Premiu pentru interpretare, Premiul Presei și Premiul Discului, la ediția din 1997 a Concursului de la Evian (Franța) - va susține un recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!

29
/03
/19

Festivalul Internațional George Enescu, alături de Programul Național Cantus Mundi și compania de consultanță imobiliară CBRE România lansează în premieră un proiect menit să aducă muzica clasică în cartierele orașului, încă și mai aproape de publicul larg.

25
/03
/19

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 30 martie 2019, și duminică, 31 martie 2019, premiera spectacolului „Tosca” de Giacomo Puccini. Regia, decorul, costumele și light design-ul poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga, iar corul de copii de către Smaranda Morgovan. Asistenți de regie Claudia Machedon și Paula Gherghe.  

21
/03
/19

Trupa britanică The Cure a înregistrat un nou album de studio, primul în decurs de zece ani, potrivit declaraţiilor solistului, Robert Smith. Invitat la emisiunea „The John Maytham Show” pentru a vorbi despre concertul pe care grupul îl va susţine joi, în Capetown, Smith a făcut dezvăluiri despre albumul care urmează „4:13 Dream”, lansat în 2008.

21
/03
/19

Când ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Mozart – considerat geniul muzicii clasice, care a compus peste 600 de lucrări în nenumărate genuri (operă, simfonii, concerte, muzică de cameră etc.) în doar 35 de ani de viață trăiți extrem de intens – este cel căruia îi este dedicat în întregime concertul susținut miercuri, 27 martie (19.00), la Sala Radio, de ORCHESTRA  DE  CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului RADU POSTĂVARU.

15
/03
/19

Ritmuri de tango, parfum de Argentina, sonoritatea inedită a bandoneón-ului și vocea ANALIEI SELIS, toate acestea sunt ”ingredientele” concertului programat miercuri, 20 martie (19.00), la Sala Radio,  în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului TANGO SIMFONIC, ce poartă titlul Milonga de mis amores.

14
/03
/19

Ediția din 2019 a Festivalului „George Enescu” aduce o nouă premieră - Festivalul „George Enescu” pentru Copii – posibilă datorită parteneriatului cu Opera Comică pentru Copii din București.  Peste 1500 de spectatori vor avea ocazia să asculte marile lucrări prezentate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” într-un format adaptat vârstei lor. Opera Comică pentru Copii va reproduce, în oglindă, la matineu, programul festivalului din fiecare week-end.

13
/03
/19

Opera Națională București prezintă astăzi, 13 martie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev. Regia și coregrafia sunt semnate de către Renato Zanella, decorurile au fost create de Alessandro Camera (Italia), costumele de către Carla Ricotti (Italia), iar light design-ul de Vinicio Cheli (Italia). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

11
/03
/19

‘’Un tip modest şi extrem de simpatic şi interesant, care nu conteneşte să se mire că vine lumea să-l vadă’’, se autocaracterizează Alexandru Andrieș, artistul care va susține un recital special la Gala Premiilor Radio România Cultural, ediția a XIX-a, care va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Odeon.

11
/03
/19

Obsesiv, senzual sau banal de minimalist? Celebrul Bolero semnat de RAVEL - una dintre lucrările care au captivat cel mai mult imaginația publicului de-a lungul timpului - va fi interpretat de Orchestra Națională Radio,  vineri, 15 martie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta lui GABRIEL BEBEŞELEA.