Concert extraordinar Ceaikovski la Ateneul Român pe 9 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-extraordinar-ceaikovski-la-ateneul-roman-pe-9-martie/

Sâmbătă, 9 martie 2024, de la ora 19:00, pe scena Ateneului Român, Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” va susţine un concert extraordinar dedicat doamnelor, domnişoarelor şi începutului de primăvară, cu un program integral Ceaikovski.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2024

La pupitru se va afla dirijorul Yuri Botnari, muzician cu o amplă carieră internaţională, iar solista serii va fi violonista Alexandra Conunova, cunoscută pentru virtuozitatea sa și expresivitatea profundă, ambii fiind născuţi în Republica Moldova.

Programul serii are în centru două celebre lucrări de Ceaikovski: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră op. 35 și Simfonia nr. 6 în Si bemol minor op. 74 ”Patetica”, ultima simfonie finalizată a compozitorului rus.

Mai sunt câteva zile și voi ajunge din nou în fața Orchestrei Simfonice a Filarmonicii ”George Enescu”, pe care o apreciez atât de mult, într-un concert pe care l-am gândit special pentru zilele de început de primăvară dedicate tuturor doamnelor și domnișoarelor. Sunt foarte bucuros că o voi avea alături de mine pe talentata violonistă Alexandra Conunova, laureată a Concursului Ceaikovski, aflată într-o spectaculoasă ascensiune internaţională, spune dirijorul Yuri Botnari.

Maestru al clasicismului rus, Ceaikovski (1840 – 1893) se numără printre cei mai populari compozitori pe care îi cunoaște istoria muzicii universale.

Concertul pentru vioară în Re major, Op. 35 este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară dar și unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic. A fost compus în Elveția în 1878 și a avut premiera pe 4 decembrie 1881 în Viena cu Adolph Brodski în calitate de solist și Hans Richter, dirijor.

Simfonia nr. 6 în Si bemol minor op. 74 ”Patetica” este considerată de specialiști ca un apogeu al întregii creații a lui Ceaikovski. Compozitorul a dirijat prima interpretare în Sankt Petersburg în octombrie 1893, cu nouă zile înainte de moartea sa.

Concertul este realizat cu sprijinul Royal Music Society

Biletele se pot cumpăra de la Casa de Bilete a Ateneului Român. Program: marți – vineri 12:00 – 19:00, sau online, de aici.

Detalii aici

Alexandra Conunova, născută în 1988 în Republica Moldova, a început studiul viorii la vârsta de şase ani. A urmat studiile universitare în Germania, la Hanovra, la clasa profesorului Krzysztof Węgrzyn. A studiat, de asemenea, şi cu violoniştii Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Ivry Gitlis şi Igor Oistrah. Solista a câştigat importante premii internaţionale, la concursurile „Henri Marteau” (2008), „Ion Voicu” (2009), „Tibor Varga” (2010), Deutsche Stiftung Musikleben (2011). În 2011 a fost laureată şi la Concursul „George Enescu”. În 2012 a câştigat Premiul I la Concursul „Joseph Joachim” de la Hanovra. Succesul de care s-a bucurat la această competiţie i-a asigurat un CD de debut la Naxos. Apreciată pe scene de prestigiu, Alexandra Conunova a fost acompaniată de orchestre precum Münchner Kammerorchester, Hofer Symphoniker, NDR Radio Philharmonic, Norddeutsche Philharmonic Rostock, Orchestra internaţională din Geneva, Orchestra Hermitage din St. Petersburg, Orchestra Festivalului Verbier, sub bagheta dirijorilor Christfried Gockeritz, Ilarion Ionescu-Galaţi, Alexandru Lascae, Hannu Lintu, Juhanni Numminen, Patrick Strub, Gabor Takacs Nagy, Johannes Wilder, Niklas Willen. A susţinut un recital la Septembre Musical din Montreux, a participat la Festivalul Beethoven de la Bonn, la Festival de Pâques de la Aix en Provence şi a întreprins un turneu în Japonia şi Coreea de Sud.  Pasionată de muzica de cameră, violonista a lansat primul său CD cu Conunova Quartet şi cu clarinetistul Heiner Schindler, cu cvintetele de Mozart şi Brahms.  Face parte din formaţia Arts Global String Quartet şi este susţinută de Arts Global Artistic Foundation, care promovează tinere talente excepţionale. În 2013, i-a fost decernat Premiul Julius Bär, distincţie care include participarea cu un recital solo în programul Festivalului Verbier în ediţiile 2014 şi 2015. Alexandra Conunova cântă pe o vioară Santo Seraphin, datată  Veneţia 1735, ce i-a fost împrumutată de către Deutsche Stiftung Musikleben.

Yuri Botnari, actualmente dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Barcelona, dirijor laureat al Filarmonicii din Moscova și Președinte al Fundației Societății Regale de Muzică. Yuri Botnari a debutat în calitate de dirijor în anul 1982 cu Orchestra de Stat din Leningrad, fiind considerat reprezentant al respectivei şcoli dirijorale, deşi şi-a început studiile la Chişinău. A obținut diplomele de masterat ale celor mai prestigioase instituții – Conservatorul “N. Rimski-Korsakov” din Leningrad și Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, unde urmează doctoratul, avându-l ca profesor pe Ghenadi Rozhdestvensky. Evoluează ca dirijor în cadrul mai  multor festivaluri și în calitate de membru al juriului la concursurile interpretare instrumentală. În anul 1995 devine dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Sălii Mari a Conservatorului din Moscova. Este inclus în Lista numelor de onoare a Centrului Internațional de Biografie (Cambridge, Anglia). Cu un grup de adepți fondează în anul 2012 Societatea Regală de Muzică, iar în 2013 – Orchestra Filarmonică din Barcelona, devenind dirijor principal și director artistic al acestei orchestre. În 2013 dirijorului i s-a conferit titlul onorific “Maestru în Artă” de către Guvernul Republicii Moldova. În prezent, Yuri Botnari evoluează în întreaga lume, în țări precum Spania, Germania, Marea Britanie, România, Rusia, Coreea, China și multe altele.

Partener principal Royal Music Society

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.