300 de artişti, spectacole şi concerte, la „Bucureştii lui Caragiale”
https://www.ziarulmetropolis.ro/300-de-artisti-spectacole-si-concerte-la-bucurestii-lui-caragiale/

300 de artişti, 14 spectacole de teatru, 9 concerte, ateliere şi expoziţii vor avea loc la cea de-a şasea ediţie a festivalului Bucureştii lui Caragiale, în perioada 28 august – 3 septembrie, în parcul Cişmigiu.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2017

Peste 60 de reprezentaţii, recitaluri şi concerte, activităţi pentru copii, ateliere, expoziţii de fotografii şi maşini de epocă sunt programate la cele două scene amplasate pe peluzele din zona Platanului (între Intrarea Rigas şi Piaţa Walter Mărăcineanu) şi în spaţiile aflate în imediata vecinătate a acestora.

Teatru după Caragiale: comediile Bucureştilor de ieri şi de astăzi

Principala secţiune din cadrul programului cuprinde montări după piese ale dramaturgului român, dar şi alte comedii produse de teatre şi companii independente de teatru din Bucureşti şi din ţară.

Vor fi prezenţi actori de la Teatrul Masca („Nastasia” – 28 august, ora 20:30, scena mare), Teatrul Evreiesc de Stat („Mic şi-al dracu’”, 28 august, ora 18:30, scena mică), Teatrul Mignon („Moftul român”, 29 august, ora 18:00, scena mică), Teatrul de Nord – Satu Mare („D’ale carnavalului”, 29 august, ora 19:00, scena mare), Teatrul Arte dell’Anima („O noapte furtunoasă”, 30 august, ora 20:00, scena mare), Teatrul Tony Bulandra – Târgovişte („Mofturile lui Nenea Iancu”, 31 august, ora 20:00, scena mare) şi Compania ţais – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca („Grand Hotel Caragiale”, 01septembrie, ora 21:00, scena mare).

Horaţiu Mălăele va susţine recitalul-eveniment „Sunt un orb”, un spectacol de gală care desluşeşte cu naturaleţe şi geniu comic operele unor autori diferiţi ca stil sau gândire, în ultima seară a festivalului – pe 3 septembrie, de la ora 20:00, pe scena mare.

Concerte

Moftul roman _ Teatrul Mignon

Maria Răducanu, Adrian Naidin, Marius Mihalache şi Irina Sârbu, însoţiţi de trupe, vor interpreta poveşti despre vremuri îndepărtate. Repertoriul de folclor românesc, şansonete şi improvizaţie de jazz este completat de un concert susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române.

Activităţi pentru copii

La scena mică din Cişmigiu au loc zilnic, între orele 10:00 şi 13:00, numeroase activităţi pentru copii: spectacole de teatru (Teatrul Excelsior, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Opera Comică pentru Copii), spectacole de ventrilocie (Crina Zvobodă), cu păpuşi (Ana Crăciun-Lambru) şi baloane uriaşe (Claudia Stroe), jonglerii şi acrobaţii (Circ & Variete Globus Bucureşti), momente de improvizaţie şi concerte susţinute de coruri de copii din programul Cantus Mundi.

Tot în cadrul secţiunii pentru copii este programat şi spectacolul „Goe în Ţara Minunilor” (2 septembrie, ora 19:00, scena mare), cea mai nouă producţie realizată de Teatrul Ion Creangă pentru copii cu vârste peste 7 ani. Pus în scenă de regizorul Şerban Puiu, spectacolul transformă graniţa dintre realitate şi fantezie pe măsură ce personajele se cufundă în poveste, Goe călătorind până în Ţara caragialească a Minunilor.

O noapte furtunoasa _ Teatrul Arte dell Anima

Ateliere de creativitate

Copiii sunt aşteptaţi la Caravana Meşteşugurilor şi Monocool în Monotimp, iar tinerii cu vârste peste 16 ani pot lua parte la atelierele realizate în colaborare cu Fundaţia Calea Victoriei: ilustraţie şi caligrafie modernă, pictură pe farfurii, pe sacoşe de pânză sau tricouri.

Expoziţii

O expoziţie de fotografii vechi va sărbători istoria bogată a municipiului, cu bulevardele, clădirile şi grădinile sale, iar o colecţie de maşini de epocă va întregi programul.

Accesul la toate evenimentele programate în cadrul festivalului este liber.

Festivalul a fost iniţiat în 2012, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea dramaturgului Ion Luca Caragiale.

Foto: Bucureştii lui Caragiale – facebook

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.

13
/03
/18

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (CNR UNESCO), Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FEACCU) organizează expoziția „Dăruire”, la un an de la dispariția unuia dintre cele mai importante nume ale artei contemporane - pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.