31 ianuarie în cultură – Alexandru Tatos, Trei Surori, Philip Glass
https://www.ziarulmetropolis.ro/31-ianuarie-in-cultura-alexandru-tatos-trei-surori-philip-glass/

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică – mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele…”, nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2017

Debutul în lung-metraj al lui Alexandru Tatos are loc pe 9 aprilie 1976, cu un film dintre cele mai reuşite din întreaga carieră a regizorului: Mere roşii, realizat după un scenariu de Ion Băieşu, cu Mircea Diaconu în rolul principal, Ion Cojar în rolul antagonistului şi Carmen Galin, Ernest Maftei sau Florin Zamfirescu în roluri secundare.

Alexandru Tatos a fost răpus de cancer, la numai o lună după prăbuşirea sistemului care a impus creaţiei sale atâtea îngrădiri şi care, totodată, i-a menţinut activă conştiinţa propriei individualităţi. Deşi regizorul a murit pe 31 ianuarie 1990, operatorul Vivi Drăgan Vasile a dus mai departe procesul de producţie al ultimului film semnat Alexandru Tatos, „Cine are dreptate?”

Tot într-o zi de 31 ianuarie:

1418 – A încetat din viaţă Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești.

1797 – S-a născut compozitorul Franz Schubert, unul dintre cei mai mari compozitori ai istoriei muzicii. Creaţia sa însumează peste 950 de opusuri, muzică de scenă, religioasă, coral, simfonică (9 simfonii), muzică de cameră, pentru pian, vocală (605 lieduri, 10 uverturi) şi pentru pian (22 de sonate).

1844 – Domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza, a decretat emanciparea ţiganilor statului şi ai mănăstirilor.

1901 – A avut loc premiera absolută a capodoperei cehoviene „Trei surori”, la Teatrul de artă din Moscova (regia: K. S. Stanislavski).

1920 – A avut loc inaugurarea „Universității din Cluj”, deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului în prezența Regelui

Norman Mailer

Norman Mailer

Ferdinand I.

1923 – S-a născut Norman Mailer, prozator american. Mailer a luptat în Filipine în cel de-al doilea război mondial, experiență reflectată în capodopera sa, romanul The Naked And The Dead (Cei goi și cei morți), 1948, considerat a fi primul roman postmodern.

1933 – A încetat din viaţă scriitorul John Galsworthy, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1932.

1937 – S-a născut Marin Moraru, actor român de teatru și film.

1953 – S-a născut Ovidiu Lipan „Țăndărică”, muzician român, fost membru al grupului „Phoenix”

1958 – A avut loc prima lansare în Cosmos (reuşită) a unui satelit construit de SUA ,„Explorer 1″.

2007 – Preşedintele Microsoft, Bill Gates, a inaugurat Centrului de Suport Tehnic al Microsoft România şi a lansat în România sistemul de operare Windows Vista

2010 – Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial.

2011- A încetat din viaţă Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului

 

1937 – S-a născut Philip Glass, compozitor american. Glass este adesea considerat cel mai influent compozitor al sfîrșitului de secol XX.

Foto cu 31 ianuarie : Trei surori – tnrs.ro

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.