32 de documentare românești în selecția Astra Film Sibiu 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/32-de-documentare-romanesti-in-selectia-astra-film-sibiu-2015/

Între 5 şi 11 octombrie 2015, la Astra Film Festival rulează 32 de documentare legate de România fie prin subiect, fie prin autor, care surprind tot atâtea viziuni despre cotidianul românesc, produse în ultimii doi ani. Filmele urmează să fie evaluate, ca în fiecare an, de specialişti în domeniu şi spectatori din toată lumea.

Un articol de Petre Ivan|14 septembrie 2015

Starea de fapt a României!

Programul Astra Film Sibiu 2015 include documentare care întorc camera de filmat către realități și fenomene sociale de actualitate. Cum arată România și ce rămâne în urma defrișărilor?

Efectul Schweighofer (regia: Alexandru Iacob, Răzvan Leucea) urmărește cazul unei companii austriece care exploatează pădurile din județul Covasna.

Rețeaua (regia: Cladiu Mitcu) devoalează secretele rețelei citostaticelor formată de Vlad din dorința de a ajuta bolnavii să facă față politicilor anti-supraviețuire ale sistemului de sănătate din România. Y

outube Bazaar (regia: Dan Chișu) se focusează asupra felului în care democratizarea comunicării aduce noi personaje în lumina

Efectul Schweighofer

Efectul Schweighofer

reflectoarelor, acestea devenind emițători în afara căilor tradiționale ale jurnalismului: Bahoi adună milioane de vizualizări pe propriul său canal de youtube.

Relațiile dintre maghiarii și românii din Târgu Mureș sunt privite prin perspectiva căsătoriilor interetnice în documentarul (Lav)Storiuri Transilvane (regia: Anna Kos).

În selecția din 2015 sunt prezente și filme cu o carieră festivalieră impresionantă: Toto și surorile lui (regia: Alexander Nanău), Chuck Norris vs. Comunism (regia: Ilinca Călugăreanu), Outside (regia: Andrei Schwartz), producții țintite a fi lungmetraje, documentare de autor pentru platforme artistice cu circuit de cinema și festivalier a căror producție s-a întins pe mai mulți ani și care se evidențiează prin realizare artistică matură, dezvoltarea personajelor și țesutul cinematografic narativ bine conturat.

Povești din trecut…

O altă față a României se conturează prin reflexiile și creația autorilor literari Herta Muller – The Alphabet of Fear (regia: Albert Jansen), Lucian Blaga – Tatăl meu, Lucian Blaga (regia: Iulian Ghervaș și Adina Popescu), Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Florin Lăzărescu (într-un documentar de Alexandru Solomon) și evocă involuntar diferite aspecte ale regimului comunist din România, subiect pe care îl tratează și documentarele Freedom in Childshoes (regia: Joachim Stall) și The Szekler Highwaymen (regia: Attila Zsigmond).

… și de peste hotare!

Focusul documentariștilor se îndreaptă și către situația romilor plecați din România.

Spartacus & Cassandra (regia: Ioanis Nuguet) este o incursiune în periferia Parisului, unde doi copii romi de origine română au de luat o decizie crucială: fie o viață pe străzi alături de familie, fie opțiunea educației și a unui acoperiș alături de o familie adoptivă.

Cici (regia: Yann Betant) prezintă absurditățile sistemului administrativ elvețian de care se lovește Petru atunci când  încearcă să obțină o licență pentru a putea performa pe străzile din Lausanne.

Astra Film Sibiu 2015Alți autori se preocupă să descopere poveștile de succes ale unor români stabiliți în China – Stories of Romanians in China (regia: Zhi Wang), dar și încercările românilor care trăiesc pe străzile din Paris de a duce o viață mai bună – Storm is Coming (regia: Daniel Nicolae Djamo).

Este de remarcat numărul tot mai mare de filme românești înscrise de la un an la altul, tot mai mulți tineri autori experimentează formele de exprimare ale cinemaului documentar: Bondoc (regia: Mihai Mincan, Mihai Voinea, Cristian Delcea), Frații Dabija (regia: Cătălin Drăghici).

România rurală necunoscută!

Dincolo de realitatea brutală demnă de știri, filmele din programul Astra Film Sibiu prezintă România rurală așa cum este ea: cotidianul pescarilor din Delta Dunării – Dialoguri de baltă (regia: Ildiko Zonga Plajas), forța și rolul magic al dansului călușarilor, dincolo de spectacolul expus pe scenă – Călușarii from Bârla (regia: Adrian Oprea), dansuri de iarnă străvechi adaptate de junii din Brașov – Borița (regia: Lorand Lorincz), povestea mitică a unui bătrân dintr-un sat transilvănean care a făcut pact cu diavolul pentru aur și bani – Dracula revizuit (regia: Ioana Joca), un ritual de iarnă care mobilizează un întreg sat din Maramureș – Viflaim (regia: Bjorn Reinhardt) sau moștenirea pasiunii pentru arta olăritului – Cu ochii în lut (regia: Hadrian Gavriluțiu).

Play, No Matter What! (regia: Kim van Haaster) ne îndreaptă către un sat din Modova, unde o organizație de caritate din Anglia demarează timp de 1 an de zile proiecte dedicate copiilor defavorizați.

Într-un alt colț al României, în Bistrița, câțiva tineri își petrec ultimele zile de vacanță reflectând la prezent și viitor – Sfârșitul verii (regia: Alina Manolache).

Foto: Astra Film Sibiu 2015 – astrafilm.ro/

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.