Regizoarea japoneză Naomi Kawase – invitată specială la ANONIMUL
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizoarea-japoneza-naomi-kawase-invitata-speciala-la-anonimul/

Naomi Kawase, una din cele mai importante voci ale cinemaului mondial din ultimii 20 de ani, va ajunge pentru prima dată în România la Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care se va desfăşura între 14 şi 20 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|12 iulie 2023

Regizoarea de origine japoneză a debutat fulminant cu „Suzaku”, film cu care a obținut Premiul Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1997, devenind cel mai tânăr cineast distins cu acest premiu, la numai 27 de ani. Înainte de debutul său în ficțiune, a regizat o serie de scurtmetraje și filme documentare în care a atins mai mult tema relațiilor de familie, aceasta fiind dealtfel o temă recurentă a cineastei.

În 2007 obține Marele Premiu al Juriului la Cannes pentru „Mogari No Mori | The Mourning Forest”. Cariera sa este strâns legată de festivalul de pe croazetă, fiind o prezență constantă la Cannes de peste două decenii, opt dintre filmele sale au avut acolo premiera mondială, printre care și Still the Water (2014), Sweet Bean (2015) sau Radiance (2017). Este una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale care translează poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos (Le Monde).

În 2018, Kawase primește din partea Comitetului Olimpic Internațional propunerea de a realiza filmul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate pentru anul 2020, dar amânate pentru 2021 din cauza pandemiei de COVID-19. Din cele peste 5 000 de ore de material, regizoarea semnează Official Film of the Olympic Games Tokyo 2020, Side A & Side B, două documentare de câte 120 de minute fiecare.

Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A a avut premiera mondială anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes, în secțiunea Cannes Classics, și va putea fi văzut în premieră în România la ANONIMUL.

Naomi Kawase va primi în cadrul galei de închidere a festivalului Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale.

Trofeul ANONIMUL a mai fost acordat în trecut unor cineaști importanți precum: Park Chan-wook, Michel Franco, Sergei Loznitsa, Nuri Bilge Ceylan sau István Szabó.

Aștept foarte mult întâlnirea cu Naomi Kawase – pentru a-i mulțumi, în primul rând. Mi se pare că un cineast ca ea oferă publicului atât de mult – prin felul în care alege să își spună poveștile despre familie, moarte, iubire, atât de sensibil și de personal, prin estetica filmelor sale, prin alegerile vizuale pe care le face. Este greu să uiți imaginile cu pomi înfloriți, cu valurile mării sau cu chipuri de copii din lungmetrajele ei, așa cum este greu să te desparți, la final, de fiecare din filmele lui Naomi Kawase.” spune Miruna Berescu, directorul Festivalului ANONIMUL.

Festivalul propune publicului prezent la Sfântu Gheorghe o Retrospectivă Naomi Kawase în care vor putea fi (re)văzute titluri importante din filmografia regizoarei, printre care: Still the Water, Sweet Bean, Radiance, „Asa ga kuru | True Mothers” (2020), dar și Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.

La finalul retrospectivei, Naomi Kawase va susține un Masterclass cu acces liber pentru publicul festivalului, în limita locurilor disponibile.

În cadrul ultimei proiecții din Warmup-ul ANONIMUL, care s-a desfasurat timp de 4 luni la Cinema Elvire Popesco, spectatorii bucureșteni vor putea vedea filmul „True Mothers” joi, 20 iulie, de la ora 20:00.

Mai multe detalii despre festival pot fi găsite pe: Website | Facebook | Instagram

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.