4 mari actori și 4 argumente să mergeți la “O spovedanie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-mari-actori-si-4-argumente-sa-mergeti-la-o-spovedanie/

Spectacolul “O spovedanie”, în regia lui Emanuel Pârvu, are două reprezentaţii joi, 28 Decembrie, de la ora 18.45 şi de la ora 20.45, la Godot Café Teatru (Str. Blănari Nr. 14, sector 3).

Un articol de Petre Ivan|27 decembrie 2017

Iată 4 motive pentru care trebuie să vedeți acest spectacol, mâine seară, la Godot.

1. Teatrul independent colaborează foarte bine cu teatrul de stat. Trei profesori de la UNATC (Adrian Titieni, George Ivașcu, Emanuel Pârvu) și un actor extraordinar de la Teatrul Odeon, Alexandru Papadopol, cu toții pe scena de la Godot.

Îi puteți vedea pe Emanuel Pârvu, în rolul unui ateu convins, dar cu motivații ascunse, pe Adrian Titieni, fratele pios al ateului, pe George Ivașcu interpretând, ca arhetip al omului științei, un doctor în psihologie, iar la capătul opus, pe Alexandru Papadopol, în personajul unui preot.

Completată de vocea lui Constantin Cojocaru (tatăl celor doi frați), povestea se concentrează pe dezbaterea – falsă, de altfel – dintre cei care cred în Dumnezeu și cei care-l reneagă.

2. Luna decembrie este luna eroilor. Sunt oamenii căzuți la Revoluția română din ‘89. Personajul despre care se vorbește toată piesa este cel mai cumplit torționar de pe vremea comunismului. Felul de a-l judeca rămâne o dilemă. Viziunile preotului și ale psihologului sunt evident la poli opuși.

3. Combinația dintre teatru și film (lucru care îl pune pe spectator în condiția de a observa un prim plan, un fel de voyeurism teatral) și mai ales distanța dintre public și spectator (extrem de mică) te transportă în realitatea unei cafenele, în realitatea unei discuții concrete în care parcă ai vrea să intervii.

4. Sunt ultimele două reprezentații pe anul acesta. Joi, 28 decembrie, de la ora 18.45 și de la ora 20.45.

“O spovedanie” este o piesă de teatru adaptată după scenariul unui film de Dan Chișu, “Aniversarea”, și regizată de Emanuel Pârvu, actor și regizor de teatru, unul dintre cei mai promițători regizori de film ai momentului.

Filmul său de debut, “Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, a avut premiera mondială anul acesta în competiţia celei de-a 23-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo (11-18 august), unde a concurat cu alte şase lungmetraje de ficţiune din zona balcanică. Şi unde a câştigat două trofee: Premiul de regie, pentru Emanuel Pârvu şi Premiul pentru cel mai bun actor, pentru Şerban Pavlu.

Durata: 1h 30 min. Rezervări: 0736414244. Bilete online: https://www.mystage.ro/spectacole/o-spovedanie-427

Aflându-se pe patul de moarte, tatăl, fost securist, vrea iertarea păcatelor prin spovedanie. E ateu, dar e credincios – spune despre el fiul cel mare, partizanul dorinței lui, iar spectatorii râd; e un joc al aluziilor, o satiră la adresa nonșalanței cu care se vorbește azi despre oameni și credințele lor. Fiul cel mic, pe de altă parte, susține cu înverșunare că, în fața morții, e inutilă căința unui om care nici măcar nu crede că există un Dumnezeu. Ciocnirea de convingeri dintre cei doi frați e întreținută de ceilalți doi, preotul și psihologul, fiecare poziționându-se foarte clar de o parte și de alta a baricadei.

Citiți cronica integrală în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/o-spovedanie-in-decembrie-21/

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

10
/02
/23

Luna Maar este o vocalistă, compozitoare și chitaristă din România, născută în Deva. S-a mutat în București, unde a absolvit Universitatea Națională de Muzică.

10
/02
/23

A unsprezecea ediție a celui mai important eveniment de la noi dedicat artei vizuale propune publicului un palat „doar pentru artă”, deschis pe timp de zi și de noapte, în inima Bucureștiului, unde vom regăsi de la lucrările impresioniștilor spanioli la cele ale generației Z din arta românească.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

09
/02
/23

Muzeul Național de Artă al României vă invită cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, din data de 19 februarie 2023, la o serie de activități destinate atât persoanelor adulte, cât și copiilor.

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

08
/02
/23

Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF), primul și singurul proiect de acest gen din România dedicat fotografilor amatori și profesioniști, vă invită la CdRF Foto Market, pe 11-12 februarie, la OTOTO Store (Calea Victoriei, nr. 153), între orele 12:00-21:00.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România).