Ce audiobooks au ascultat românii în 2022 și cele mai așteptate lansări din 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-audiobooks-au-ascultat-romanii-in-2022-si-cele-mai-asteptate-lansari-din-2023/

Din ce în ce mai mulţi oameni îşi îmbunătăţesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experienţa cărţilor audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populaţia urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

Un articol de Ziarul Metropolis|7 februarie 2023

Pentru mulți români, anul 2022 a însemnat întoarcerea la rutine sănătoase sau la crearea unora noi. Fie că vorbim despre alergatul în parc, gătitul sau mersul mai mult pe jos, aceste activități sunt adesea asociate cu parcurgerea unei cărți audio.

Un studiu intern a arătat la finalul anului că 9 din 10 persoane simt că își folosesc timpul mai productiv de când au inclus în rutina lor ascultatul cărților. Și, totuși, ce au ascultat oamenii în 2022?

Cele mai ascultate audiobooks în 2022, la AudioTribe.ro:

AudioTribe.ro oferă primul audiobook gratuit oricui își dorește să încerce experiența. De obicei, ascultătorii încep cu bestsellerele din topurile prestigioase de carte la nivel internațional, disponibile exclusiv pe AudioTribe. Astfel că, pe primul loc al topului s-a aflat audiobook-ul Atomic Habits, bestsellerul care domină toate topurile internaționale și despre care milioane de oameni spun că le-a schimbat viețile. Pe locul 2 se află fenomenul cinematografic Acolo unde cântă racii, urmat de cartea despre care vorbește toată lumea: Când corpul spune nu, de Dr.Gabor Maté, reputatul psihoterapeut.

Topul preferințelor continuă cu  Începe cu de ce și Tată bogat, tată sărac, din colecția exclusivă de bestsellere cu lecții esențiale despre leadership și educație financiară.

Cărțile de ficțiune au ocupat locurile 6, 7 și 8, semn că audiobook-urile sunt și o oază de relaxare pentru mulți ascultători. Foc și sânge, cartea care a stat la baza serialului Casa Dragonului, Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo și Biblioteca de la Miezul Nopții le-au oferit ascultătorilor o evadare din cotidian. Pe locul 9 s-a aflat volumul 12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru. Iar Dune, în lectura magistrală a lui Andi Vasluianu, a încheiat anul pe locul 10 în top.

  1. Atomic Habits, Editura Trei
  2. Acolo unde cântă racii, Editura Trei
  3. Când corpul spune nu, Editura Curtea Veche
  4. Tată bogat, tată sărac, Editura Curtea Veche
  5. Începe cu de ce, Editura Publica
  6. Foc și sânge, Editura Nemira
  7. Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo, Editura Corint
  8. Biblioteca de la Miezul Nopții, Editura Nemira
  9. 12 reguli de viață, Editura Trei
  10. Dune, Editura Nemira

Cele mai așteptate lansări în 2023:

În 2023, AudioTribe continuă să lanseze în exclusivitate noutățile care fac diferența pe piața editorială internațională, iar noul an se anunță bogat în lansări internaționale, bestsellers, care își vor face apariția și în România.

Cea mai așteptată lansare de până acum a avut loc pe 10 ianuarie, când  a fost lansată în format audiobook și eBook autobiografia Prințului Harry, Rezervă. În câteva zile de la lansare, Rezervă a obținut recordul Guinness pentru cea mai bine vândută carte de non-ficțiune lansată vreodată și este comparată în presa internațională cu celebra serie Harry Potter.

Varianta audio a cărții Rezervă a ajuns în căștile a peste 1000 de ascultători la doar o săptămână de la lansare. Cei mai mulți au fost utilizatorii din orașele mari –  București, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, dar și românii din diaspora care au avut astfel acces instantaneu la varianta în limba română a cărții.

În următoarele luni, printre cele mai așteptate lansări se numără și Fugi, Rose, fugi!, romanul scris de un duo editorial perfect – Dolly Parton și James Patterson. Acesta va purta cititorul în vârtejul unui thriller în care primejdia și dorința ne vor acapara fără putință de scăpare. Ca să ajungem, prin vocea inegalabilă a lui Șerban Pavlu, în subsolul unui bar clandestin, vom asculta Fight Club de originalul Chuck Palahniuk, un roman clasic al literaturii underground. Apoi ne așteaptă bestsellerul The Tipping Point de Malcolm Gladwell, ca să aflăm cum lucruri mici pot provoca schimbări de proporții. Colecția de dezvoltare personală și profesională va fi îmbogățită și în fiecare săptămână cu titluri importante în format audiobook, dar și eBook.

Audiobook-urile sunt ascultate de obicei în timpul săptămânii, înainte și după începutul programului, semn că oamenii transformă statul in trafic și naveta în momente destinate învățării sau relaxării. În medie, timpul zilnic petrecut ascultând este de 27 de minute.

Primele 30 de zile sunt gratuite, de test, pentru oricine își creează contul pe www.audiotribe.ro. Abonamentele încep de la 6.99 EUR și oferă acces la o selecție premium de audiobooks care te vor ajuta să citești mai mult în fiecare lună.

 



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.