Cele mai așteptate titluri de la Editura Litera în 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-asteptate-titluri-de-la-editura-litera-in-2023/

Deşi anul precedent a fost marcat de provocări pentru piaţa editorială, Editura Litera a reuşit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaţionale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărţi în materie de psihologie şi o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

Un articol de Ziarul Metropolis|8 februarie 2023

Pentru anul 2023, echipa editorială păstrează același ritm, înregistrând în portofoliul editurii titlurile care au reușit să animeze interesul cititorilor la nivel internațional: Către paradis de Hanya Yanagihara, SURRENDER. 40 de piese, o singură poveste de BONO și Epoca viciului de Deepti Kapoor se numără printre cele mai așteptate cărți ale anului.

Noutăți editoriale în 2023, la Editura Litera:

  • Către paradis, de Hanya Yanagihara
  • 8 Rules of Love, de Jay Shetty
  • Depravatul din Gorgani. Alte 52 de ciudățenii, de Doina Ruști
  • Viața mea în librăria Morisaki, de Satoshi Yagisawa
  • Epoca viciului, de Deepti Kapoor
  • Go as a River, de Shelley Read
  • Malefica, de Beatrice Salvioni
  • Can’t Hurt Me, de David Goggins
  • ATLAS: The Story of Pa Salt, de Lucinda Riley
  • Closer to Love: How to Attract the Right Relationships and Deepen Your Connections, de Vex King
  • The Quiet Tenant, de Clémence Michallon
  • Memory Photographers, de Jinsei Shashinkan Kisekii
  • The Trees, de Percival Everett
  • The Measure, de Nikki Erlick
  • Little Friend, de Donna Tartt
  • SURRENDER. 40 de piese, o singură poveste, de BONO

Topul este completat de cele mai așteptate cărți pentru cititorii YA:

  • The Prison Healer, de Lynette Noni
  • Book Lovers, de Emily Henry
  • Love, Theoretically, de Ali Hazelwood
  • Fall of Ruin and Wrath, de Jennifer Armentrout
  • The Things We Leave Unfinished, de Rebecca Yarros

Se adaugă acestei liste volumele discutate cu mare interes în mediul online, în special pe TikTok:

  • Frăția corbului, de Kate Stewart
  • Icebreaker, de Hannah Grace
  • A Million Kisses in Your Lifetime, Monica Murphy
  • A Ruin of Roses, de K.F. Breene
  • A light in the Flame: A Flesh and Fire Novel, de Jennifer Armentrout

„Anul 2022 a fost un an dificil pentru edituri și vânzătorii de carte din întreaga lume. Războiul din Ucraina a fost o piedică în calea recuperării după criza generată de pandemia de COVID. Costurile crescute de producție și transport au dus la o creștere a prețului de vânzare de carte, alt factor care a generat o scădere în vânzări. Asociația editorilor din Franța a raportat o scădere de 5%, piața americană a înregistrat un minus de 6,5%, iar nemții un minus 2,1%. Editura Litera a închis anul cu o cifră de afaceri comparabilă cu cea din 2021.

În ultimele 12 luni s-au înregistrat creșteri importante ale vânzărilor de carte în format digital – ebook și audiobook, un trend pozitiv, în ton cu evoluția globală a pieței de carte. Online-ul, în continuare, domină vânzările.

2023 va fi un an complicat pentru industria de carte în România, dar și în afară. Totuși, editorii păstrează un optimism general și își canalizează eforturile pe o promovare mai eficientă, cu un focus pe cititorii tineri de ficțiune“, spune Dan Vidrașcu, co-CEO al Editurii Litera și CEO al companiei Voxa, platforma românească de streaming pentru audiobookuri și e-bookuri.

Detalii despre datele de lansare și alte noutăți, găsiți pe Facebook, Instagram, TikTok.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.